Kincses Gyula: nem lehet, hogy annak van egészsége, akinek pénze van

Kincses Gyula: nem lehet, hogy annak van egészsége, akinek pénze van

Kincses Gyula (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ez egy durva és minden igazságalapot nélkülöző támadás volt” – így fogalmazott a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a Forbes-nak adott interjújában a kamara jogköreit szűkítő, egyetlen nap alatt elfogadott törvény kapcsán. Mint arról lapunk is beszámolt, múlt kedd délután a parlament sürgősségi eljárással elfogadta azt a tervezetet, amelynek értelmében megszűnik az orvosok kamarában való kötelező tagsága. A jogszabály szerint emellett innentől a MOK etikai eljárásait a Pintér Sándor belügyminiszter alá rendelt tanácsadó testület, az úgynevezett Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalják.

Az ügy előzménye a számos vitát kiváltott az ügyeleti rendszer átalakítása, amelynek kapcsán a kamara azt javasolta az érintett orvosoknak, hogy ne írják alá a szerződéseket, hanem helyezzék letétbe a felmondásukat. Takács Péter egészségügyi államtitkár pedig később úgy fogalmazott, hogy a MOK jól láthatóan nem törekszik a megállapodásra, folyamatosan kettős játékot játszott, az egyeztetéseken konstruktivitást mutattak, de a sajtóban támadást indítottak.

Kincses Gyula az interjúban arról beszélt, hogy az elmúlt bő három évből két és fél év egy jó együttműködést hozott – elsősorban a belügyminiszterrel, de az utóbbi időben, egyre több volt a feszültség, eredménytelenség. Ezért is érezték, hogy most kell nyomást gyakorolnunk, hogy tárgyalásokat kényszerítsenek ki. Mint kiderült, az új szabályok miatt nem fog időpontot kérni Orbán Viktornál. – Miért kérjek? Azt gondolja, hogy ha én kérek időpontot, akkor kapok? – tette fel a kérdést, majd úgy folytatta: „Majd elmondom Orbán Viktornak, hogy mekkora hazugság, amivel támadnak, és akkor majd visszavonják ezt a törvényt? Ennek nincs esélye”.

A kamrai elnök kitért arra is, hogy a különböző országos kutatásokban az emberek a súlyos problémák között mindig a top 3-ba helyezik az egészségügyi ellátást. Ha viszont egy még nagyobb mintás közvéleménykutatást néz, amit úgy hívnak, hogy választás, ott ez abszolút nem jelenik meg. – Ennek egyik oka lehet a klasszikus magyarázat: a béka nem veszi észre, hogy forró vízben ül, míg fel nem forr teljesen, akkor meg már késő. Ez a taktika működik – mondta.

Beszélt arról is, hogy a lakosság szépen lassan átszokott a fizetős egészségügyre. Nem tudja, hogy ez egy tudatos kormányzati szándék, vagy egyfajta tehetetlenségből fakad, ő az utóbbira gondol inkább. De általános kormányzati attitűdnek nevezte, hogy a kormány hátrébb lép az humán közfeladatoktól: a segíts magadon és akkor a kormány is megsegít a rendező elv. Azt azért megjegyezte, nem igaz, hogy e mögött kormányközeli befektetői körök lennének, és ez a mozgatórugó. Véleménye szerint egyébként a magánegészségügy nem veheti át az alulfinanszírozott állami ellátás helyét, ha mégis, az elég nagy baj lenne. – Azt a szintet szerencsére még mindig nem érte el a magánegészségügy, hogy a nagyon tartós és súlyos állapotokat is kezelje. Tehát szerencsére nincs még magán onkológiai központ, de a nagy traumatológiai eseteket is csak az állami egészségügyi tudja ellátni – mondta, hozzátéve, „ nem lehet, hogy annak van egészsége, akinek pénze van”.

 

 

Címkék: Kincses Gyula, MOK