Kisoroszi újra megközelíthető, szombat este megszűnik a készültség az országban

Kisoroszi újra megközelíthető, szombat este megszűnik a készültség az országban

Komp helyett kis hajó Újmohács és Mohács között 2024. szeptember 24-én (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindenhol Magyarországon apad már a Duna vízszintje, azzal számolunk, hogy az utolsó készültségi fokozatok szombaton a nap végére megszűnnek – jelenetette be Rétvári Bence belügyi államtitkár, miniszterhelyettes szerda reggel, az utolsó árvízinfón. Ezen az eseményen Orbán Viktor miniszterlenök már meg sem jelent.

Rétvári Bence elmondta, hogy a katasztrófavédők már csak három megyében vannak jelen (Bács-Kiskun, Tolna, Baranya), hivatásosokból is egyre kevesebb emberre van már szükség. Állami helyszíneken 29 helyen zajlik még védekezés, önkormányzati területeken pedig 41-en. Túl vagyunk a nehezén, a tetőzés időszakán is, de kisebb problémákat sem szeretnénk, ezért szombatig nagyon odafigyelünk mindenre – mondta.

A magyar szakaszon a Duna apadása észlelhető, de a déli részen, Baján szombat reggel, Mohácson szombat délben lépünk be az első fokú védekezés alá, itt a védművek rendkívüli terhelés alatt állnak, az átlagos vízhozam négyszerese folyik át per pillanat – mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Hozzátette: a Lajtán ma leürül a szükségtározó, ezért este kezdeményezik a rendkívüli készültség megszüntetését. Jelenleg folynak a becslések a kár nagyságáról, de csak egy tározórészt kellett megnyitni, így az eredetileg várható 160 milliós kár kevesebb mint fele lehet, főleg mezőgazdasági. Folyamatosan zajlanak a helyreállítási munkálatok, de a terület nagy része víz alatt van. Hozzátette, a következő időszakban feldolgozzák a védekezés tapasztalatait és hogy milyen fejlesztések szükségesek. Ismét megközelíthető Kisorszi, kedd délután megnyitották az utat Tahitótfalu felé – jelentette be Vitályos Eszter kormányszóvivő.

Láng István a Magyar Hang kérdésére elmondta, hogy a vízmegtartás érdekében változtatni szeretnének a Kvassay Jenő terven, ami a vízgazdálkodás stratégiai dokumentuma. Hozzátette: előtérbe kerül a Vizet a tájba program, per pillanat is csinálnak ilyen munkát, az apadó árból is töltnenek vízzel olyan mellékágakat, ahol erre lehetőség van.