Klubrádió-ügy: Azonnali jogvédelmet kért a rádió a bíróságtól

Klubrádió-ügy: Azonnali jogvédelmet kért a rádió a bíróságtól

Klubrádió – 92,9 MHz (Forrás: Klubrádió Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden tárgyalt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a jelenleg a Klubrádió által használt 92,9 MHz-es fővárosi frekvencia pályázati eljárásának leállításáról. Az erről szóló napirendi pont a tanács programjában jelent meg. A Media1.hu portál ma arról írt, hogy információi szerint felfüggesztették az eljárást. Azóta ezt az NMHH hivatalosan is megerősítette. Ezzel bizonyossá vált, hogy beláthatatlan időre tolódik ki a pályázati eljárás lezárása, pénteki cikkünkben foglalkoztunk ezzel az eshetőséggel is. Ezáltal még bizonytalanabbá vált a jelenleg a frekvenciát használó, a jogosultságát február 14-én elveszítő Klubrádió URH-frekvencián való sugárzása.

A pályázati eljárás leállításának oka az, hogy a pályázati eljárásból kizárt pályázó jogorvoslattal élt a Médiatanács döntése ellen. Időközben az NMHH azt is nyilvánosságra hozta, hogy mindkét jelentkező megfellebbezte a döntést. Stock Richárd, a Klubrádió Zrt. vezérigazgatója a Magyar Hang érdeklődésére emlékeztetett, a Médiatörvény értelmében a kizárt pályázók jogorvoslati kérelmei miatt a Médiatanácsnak más lehetősége nem volt, csak a frekvencia pályázati eljárásának felfüggesztése. A vezérigazgató úgy fogalmazott, hogy a jogorvoslati kérelemmel elintézhették, hogy február 14-ét követően ne legyen hallható az éterben.

Mint arról korábban többször is írtunk, a 92,9 MHz-re három pályázó jelentkezett. A Klubrádió Zrt. mellett az LBK Médiaszolgáltató Kft., amelynek tulajdonosa az a médiaügyekben jártas Bíró Balázs jogász, akinek egy korábbi cége (LB Rádió Kft.) egy időben sorra nyerte a frekvenciákat, ahol aztán az akkor még Andy Vajna tulajdonában álló Rádió 1 szólalt meg. Pályázott az ATV-vel azonos körbe tartozó Közösségi Rádiózásért Egyesület (Spirit FM néven van rádiójuk) is. A pályázatok alaki vizsgálata után csak a Klubrádió pályázata maradt versenyben, a másik két pályázót kizárták. Mint jeleztük, a döntéssel szemben a kizártak bírósághoz fordulhatnak, ez történhetett tehát most. A Klubrádiótól különben hiánypótlást kértek. Ennek időközben eleget is tettek.

A Klubrádió a hosszabbítási kérelem elutasítása miatt indított eljárást

Szerdán délelőtt kezdődött a Klubrádió jövője szempontjából fontos bírósági tárgyalás. A rádió ugyanis megtámadta az NMHH-nak azt a 2020. szeptemberi döntését, amellyel elutasította a rádió jogosultsághosszabbítási kérelmét. Ezt a kérelmet azért utasította el a hatóság, mert a Klubrádió egy éven belül kétszer is megsértette az adatszolgáltatási kötelezettségét. Ez pedig a Médiatörvény értelmében kizáró oka egy automatikus hosszabbítási engedély kiadásának. Ha ebben a ma kezdődött eljárásában a rádió jogorvoslati kérelmének helyt adnak, és a bíróság megsemmisíti a Médiatanács határozatát, akkor az egész pályázati eljárást érvényteleníteni kell, a tanácsnak pedig előbb egy jogszerű új határozatot kell hoznia a Klubrádió kérelméről.

Stock Richárd vezérigazgató a mai tárgyalás után érdeklődésünkre közölte: a Klubrádió a bíróságon azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztett elő. Ennek lényege, hogy amíg a pályázat meghosszabbításának ügyében zajló bírósági eljárás tart, a bíróság biztosítsa az átmeneti sugárzás lehetőségét. Mint a vezérigazgató elmondta, ezt európai uniós jogalapra támaszkodva készítették el. Elmondása szerint a bíróság ennek elbírálására időt kért. Mivel a bíróság úgy ítélte meg, hogy amíg ezt nem bírálja el, addig nem lehet a per érdemében – azaz hogy megalapozottan utasította-e el a Médiatanács a Klubrádió Zrt. hosszabbítási kérelmét, vagy sem – sem dönteni. Az eljárás február 9-én folytatódik, akkor a jogvédelem kérdésében mindenképpen ítéletet fog hozni.

A Klubrádió előtt álló, február 15-ét követő lehetőségekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.