Kocsis Máté: Rövidebb lesz a következő településvezetők mandátuma

Kocsis Máté: Rövidebb lesz a következő településvezetők mandátuma

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az őszi ülésszak végén tartott sajtótájékoztatón a Képviselői Irodaházban 2020. december 16-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alaptörvény szabályaiból következően a következő önkormányzati választás nyerteseinek a mandátuma négy és fél évre szól majd, utána visszaáll az ötéves ciklus – mondta Kocsis Máté, a Fidesz--frakcióvezetője az Inforádió Aréna című műsorában kedden.

Még a mostani parlamenti ülésszakban, július 19-én dönt az Országgyűlés az alaptörvény-módosításról, amelynek értelmében 2024-től májusban egy napon rendezik az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat – mondta Kocsis Máté.

A jelenleg mandátummal rendelkező polgármesterek és önkormányzati képviselők 2024-ban a májusi választás után még október elsejéig hivatalban maradnak, akkor is, ha megbízatásukat nem sikerül megtartaniuk. Kocsis Máté szerint az a legitimációs kérdés vetődik fel, hogy kell-e korlátozni a még hivatalban lévő, de választást veszített polgármesterek hatalmát, de szerinte erre nincs szükség. „Aki öt évig vezetett egy települést, nem hiszem, hogy nekiáll szórni a pénzt. Aki ezt teszi, annak amúgy is büntetőjogi következménye lehet, és akkor joggal váltották le a választók. A mandátum lejárta előtt a polgármester vagy a testület jogkörének a korlátozása alkotmányellenes lenne” – mondta, de hozzátette, ha ebben mégis van tennivaló, akkor van még két év ezt tisztázni ezt az önkormányzati érdekképviseletekkel, amelyek, ha kell, tehetnek majd javaslatot.

Nagy Attila Tibor elemzése itt olvasható a témában.