Kóka János a Facebookon castingol orvosokat a Budán nyíló kórházába

Kóka János a Facebookon castingol orvosokat a Budán nyíló kórházába

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Kóka János, a Cellum elnök-vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (középen, b-j) a Szingapúri Magyar Kereskedőház üzletember találkozóján Szingapúrban 2015. május 27-én (Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kóka János, a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) korábbi elnöke és frakcióvezetője, aki Gyurcsány Ferenc első kormányában egy kulcstárcát, a gazdasági és közlekedésit vezette miniszterként, az utóbbi években az magánegészség-iparban tevékenykedik, nem teljesen függetlenül a NER jóindulatától.

Kóka a hamarosan nyitó magánkórházába a Facebookon, a saját oldalán megjelentett bejegyzésben keres orvosokat, melyben azt írja: „várjuk a legkiválóbb magyar szakorvosokat itthonról és külföldről, teljes, vagy részmunkaidőben”.

A volt SZDSZ-elnök cégének, a Doktor24 Medicina Zrt-nek a kórháza a Budapest One Irodapark két szintjén valósul meg, ahogy Kóka a poszt alatti hozzászólásokban írja: „2 szint a mienk, kulon bejarattal, lifttel stb.”. Az irodaparkban található kórház közvetlenül a Kelenföldi pályaudvar P+R parkolója mellett az M7 kivezető szakaszán, Budapest XI. kerületében található. Szintén a kommentekből derül ki, hogy az ügyfelek, betegek, műtétre érkezők fogadása az épület földszintjén történik. „Az első szinten a műtőink, betegszobáink és a fekvőbeteg ellátás kiszolgáló helyiségei lesznek, a harmadikon pedig a szakrendelőink és a rehabilitációs központunk” – írja Gyurcsány Ferenc egykori minisztere.

https://www.facebook.com/kokajanos/posts/10218425778820706

A bejegyzéshez fűzött hozzászólásokból az is megtudható, hogy ahhoz képest, hogy még csak most válogatják a szakorvosokat, a szakrendelők mát két hét múlva nyitnak, a műtők és a fekvőbetegrészleg pedig márciusban. „Gyerekgyógyászatban, diabetológiában és mozgásszervi ellátásban NEAK- és magánfinanszírozott ellátásunk egyaránt van” – reklámozza Kóka a magánkórházat.

A kórházat üzemeltető részvénytársaságot, a Doktor24 Medicina Zrt-t tavaly nyáron úgy említette az állami hírügynökség mint amely „az egyik legnagyobb magánegészségügyi cégcsoporttá vált Magyarországon”. Nyáron a 444 írta meg, hogy Kóka vállalata 287 millió forintot kapott a kormánytól a koronavírus hatásainak leküzdésére, ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter fogalmazott a támogatást bejelentő Facebook-bejegyzésében, melyhez egy Kókával közös, azóta törölt fotót is mellékelt: „elismerés illeti a cégvezetőket a bátorságért, hogy a jelenlegi világgazdasági körülmények között is készek beruházni”.

A fura csak az, hogy a volt SZDSZ-elnök cégét 2019 decemberében jegyezték be, majd fél évvel később már kapott is egy közel 300 milliós támogatást a kormánytól „a koronavírus hatásainak leküzdésére”.

Néhány hónapja, tavaly októberben az MTI tudatta, hogy Kóka János egy másik cége, a Cellum Global Zrt. is azon cégek között van, amelyek a Nemzeti exportvédelmi program keretében külpiacra jutási támogatásban részesültek. Azt a nemzeti hírügynökség híre nem árulja el, hogy a program 2 milliárd forintos keretéből mekkora szeletet hasított ki a volt miniszter cége.

Kóka 2014-ben Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár javaslatára kapott diplomata-útlevelet. 2019 őszén az Egri Ügyek nevű városi lap közölt egy hangfelvételt, melyen a Fidesz helyi elnöke Kóka Jánost pozitív példaként felhozva elmélkedett a NER-ről: „Szeretnénk az árkokat betemetni, akit lehet, áthúzni erre az oldalra, mindenkit, aki idomul. Vannak lehetőségek pozíciókat adni. Meg kell mondanom, Kóka János kiválóan üzletel egyébként a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, de nem politizál. Nincs olyan, hogy a politikai térben valaki a NER-nek nekimegy, és közben a másik fronton úgymond veszélyt jelent. Mindenkinek helye van ebben a rendszerben, de politikailag minket támadni nem szabad, mert abban a pillanatban ellenséggé válik.”

Nem egyedi eset, hogy korábbi vezető baloldali politikusok, üzletemberek a NER kebelén kötnek ki. Kóka János esetén kívül megemlíthetjük Szili Katalint, aki korábban az MSZP országgyűlési képviselője, államtitkár, majd 2002 és 2009 között az Országgyűlés elnöke volt a szocialisták színeiben, jelenleg Orbán Viktor miniszterelnöki megbízottjaként tevékenykedik. Leisztinger Tamás nagyvállalkozót is korábban az MSZP holdudvarához sorolták, míg az elmúlt 11 évben fokozatosan közel került a Fideszhez. A NER „idegenlégiósairól”, azaz a balliberális üzletemberekről a Fidesz-holdudvarban a Válasz Online készített két éve nagyszerű összeállítást.