Könyvbe rendezték Matolcsy György rendhagyó üzeneteit

Könyvbe rendezték Matolcsy György rendhagyó üzeneteit

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Matolcsy György 2019 őszén írta meg a „100 Words” néven futó gondolatébresztő sorozatának első darabját, amelyet azután 2022 májusáig még további 252 követett. A Pallas Athéné Könyvkiadó ezeket az angol nyelvű hozzászólásokat On the Edge of Times címmel rendezte kötetbe, és most – Az idő mintázatai címmel – magyar nyelven is átnyújtja az olvasóknak – írja az Mfor.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a cikksorozatban aktuális közgazdasági, pénzügyi, geopolitikai és fenntarthatósági témákban született cikkekre reflektált, bekapcsolódva a nyugati világban folyó eszmecserékbe. Az eredeti írások jelentős része a The Financial Times véleményrovatában jelent meg. Mint az elnök a kötet köszönetnyilvánító soraiban megfogalmazza, ezek remekül megírt, alapos kutatásokon nyugvó írások, „így a vita középpontjában inkább a megközelítés és az érvek, semmint maguk a tények álltak”.

– Vitáik oroszlánrésze a korábbi liberális és a jelenleg felemelkedőben lévő, fenntarthatóságon alapuló megközelítés között zajló barátságos viadalnak tekinthető. Figyelembe véve ugyanakkor, hogy e globális kihívások megoldása nem a liberalizmus és a liberális gondolkodás eszmerendszeréből fakad – teszi hozzá a szerző.

„Ezen túlmenően »beszélgetéseink« a nyugati és a keleti, vagyis az ázsiai álláspontok összecsapásának is tekinthetők. Amint a nyugati birodalmak ideje lassan, de biztosan lejár – amelyek közül az utolsó talán az amerikai birodalom 1945 és 2075 közötti időszakra tehető fennállása lesz –, Eurázsia korának felemelkedése hosszú távon fenntartható jövőképeken, stratégiákon és technológiákon alapulva már elindult. Ehhez a történelmi átalakuláshoz égető szükség van egy új közgazdaságtani iskolára, amelyet új fenntartható közgazdaságtannak nevezünk” – írja. Épp ezért új szempontokra, nem szokványos megoldásokra hívja fel a figyelmet a kötet.

Matolcsy arról is ír, hogy a 2020-as évek mintázatai hasonlónak tűnnek a 70-es években tapasztaltakhoz, vagyis a gazdasági mellékhatások jóval jelentősebbek lesznek, mint amit most bárki el tud képzelni.

A Pallas Athéné Könyvkiadó a cikkfolyam rövid üzeneteit témák szerint csoportosítva tette közzé, és megjelentette minden reflektált cikk elérhetőségét is.

A kötetben a szerző vissza-visszatérően reflektál a jegybanki működéssel kapcsolatos felvetésekre is.

A jegybankelnök idehaza az utóbbi időben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nyíltan elkezdte kritizálni a kormány gazdaságpolitikáját.