Konzervatív közgazdászok is bírálják a kormányt a vétó miatt

Konzervatív közgazdászok is bírálják a kormányt a vétó miatt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j) megbeszélést folytat Varsóban 2020. november 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kettős kára lesz az országnak abból, ha a jogállamisági kritériumok miatt a magyar kormány megvétózza az uniós költségvetést és az újjáépítési alapot – írták közös állásfoglalásukban több, köztük kozervatív közgadászok. A Hvg.hu által szemlézett szövegben a szakemberek arról írnak: rendkívül káros az európai kohéziós politika, és legfőképpen saját polgárai gazdasági helyzetének stabilizálása szempontjából.

A lengyel kollégákhoz csatlakozó magyarok úgy vélik: „Amikor a magyar kormány azért küzd, hogy ne kelljen a joguralom és a jogbiztonság feltételeit betartania, azzal nem csak az Európai Uniónak a jelenlegi világhelyzetben életbevágóan fontos szolidaritási akcióját akadályozza meg, hanem a magyar gazdaság hosszú távú fejlődése ellen is dolgozik.”

A kettős károkozással kapcsolatban megjegyzik: egyrészt a gazdaság eleshet támogatásoktól, másrészt a jogállami normák sérülése (korrupció, az érdemi verseny hiánya, jogbizonytalanság) miatt hosszútávú gazdasági károk keletkezhetnek.

Az állásfoglalást Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Csanádi Mária, Felcsuti Péter, Győrffy Dóra, Király Júlia, Laki Mihály, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Prinz Dániel, Riecke Werner, Scharle Ágota és Vértes András írta alá, és azóta többen csatlakoztak.