Kora délutánig több mint 2300 riasztása volt a tűzoltóknak a szél miatt

Kora délutánig több mint 2300 riasztása volt a tűzoltóknak a szél miatt

Kidőlt fák az utcán. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Seattle Parks and Recreation/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán; kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon – írta lapunknak is megküldött közleményében Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mukics Dániel beszámolója szerint a legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél. „A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest második kerületében és Sopronban is egy templom tetejét rongálta meg. A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél. A Nógrád vármegyei Dejtáron menet közben közlekedő autóra zuhant egy fa, a jármű két utasának egyike megsérült. Győrött egy iskola szigetelését bontotta meg száz négyzetméteren” – írta.

– A szél miatt kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre dőlnek, elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is. Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához – derült ki a katasztrófavédelem tájékoztatójából.

Miként az OKF szóvivője írta: „a Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt. Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt.”

Mukics Dániel azt is kiemelte: ha bárki bajba jutott embert, veszélyes helyzetet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a heves széllökések miatt lassan a fél országra riasztást adtak ki, és akadozik a vasúti és a közúti közlekedés, és többek között lezárták a népszerű budapesti kirándulóhelyszínt, a Normafát is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közben arról írt, a hatalmas légnyomáskülönbség alakítja ki a viharos széllökéseket.