Kormányinfó 139. – A törvény betartására szólította fel az Emmit Gulyás Gergely

Kormányinfó 139. – A törvény betartására szólította fel az Emmit Gulyás Gergely

Hollik István és Gulyás Gergely a 139. kormányinfón (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön 11 órától ismét sajtótájékoztatót tartott Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő. A 139. kormányinfóra két nappal azt követően került sor, hogy Strasbourgban az Európai Parlament a német kereszténydemokrata Ursula von der Leyent választotta meg az Európai Bizottság új elnökének.

Az eseményen ezúttal Lukács Csaba kollégánk vett részt, aki a kórházi fertőzésekről, a műtők klímaügyéről, a Btk. esetleges visszaszigorításáról, erdélyi mezőgazdasági támogatásokról kérdezte a minisztert.

12.57: Végül azon kérdésünkre, hogy mikor tesznek eleget a kórházi fertőzések adatainak nyilvánosságra hozásáról szóló jogerős bírósági ítéletnek, Gulyás Gergely kijelentette: az ítéletnek eleget kell tennie a területért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának.

12.54: Gulyás Gergely a kétségeit hangoztatta a kórházi műtők klímaberendezéseivel foglalkozó sajtóhírekkel kapcsolatban. Azt azonban leszögezte: a műtőkben működni kell klímaberendezésnek, s amelyik kórháznak ezzel problémája van, forduljon támogatásért a kormányhoz. 

12.50: Kollégánk azon felvetésére, hogy tervezik-e a Btk. visszaszigorítását azok után, hogy például a napokban kiengedték az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottját, a miniszter azt mondta: a bíróság a korábbi Btk. alapján hozta meg a döntést. Tagadta, hogy a Btk. azóta történt változásának köze van a tettes mostani elengedéséhez. Szerinte az igazságszolgáltatás független, ennek hangsúlyozása mellett annyit jegyzett meg, hogy ő is enyhének tartja a bíróságok ítéletét több, a közvélemény felháborodását kiváltott ügyben.

12.47: Utolsóként kérdezhetett lapunk részéről Lukács Csaba. Elsőként azt kérdezte, hogy miért vontak be a magyar közpénzből megvalósított erdélyi mezőgazdasági támogatási pályázatok elbírálásába egy külföldi alapítványt. Hogyan nyerhettek ezek a román kormánypárthoz köthető személyek, és miért nem nyilvánosak a pályázati adatok? Gulyás Gergely minderre annyit válaszolt, hogy ebben az esetben is úgy jártak el, mint más hasonló, sikeres pályázatok ügyében.

Gulyás Gergely arról is beszélt: Közép-Európában a politikai stabilitás elvesztésével járna, ha olyan szinten, 30-40 százalékkal emelkednének a rezsiárak, mint Németországban. A miniszter szerint 2030-ra a magyar gazdaság 90 százaléka kibocsátásmentes lesz, ám megjegyezte: „nincs ellenünkre az, hogy távolabbi célokat is támogassunk, de azért nem támogattuk a 2050-es kibocsátásmentességet”, mert azokhoz nem társultak olyan számítások, hogy milyen hatással lenne ez a magyar gazdaságra.

12.17: Az Mfor.hu kérdésére azt mondta, hogy a paksi hitelszerződés módosítását akkor tudják bejelenteni, ha az megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását, jelenleg ilyenről nem tud beszámolni.

12.01: A Magyar Hírlap kérdésére a miniszter azt az ígéretet tette, hogy valamikor 2021-ben megnyitja kapuit a felújított Operaház. A Sorsok Háza ügyében viszont nincs új fejlemény.

11.53: Gulyás Gergely többször is felvetette, hogy az Európai Uniónak megfelelő forrásokat kell biztosítania azon országok határvédelmi költségeire, akik nemcsak a saját, hanem az Európai Unió határait is védik.

11.49: Az RTL Klub felidézte a karcagi rendőrkapitányról megjelent hangfelvételt, amiben lényegében kivételes elbánást kért a kórház igazgatójának parkolási ügyében – Ha ez az információ megfelel a valóságnak, az büntetőjogi kérdés – válaszolta Gulyás Gergely., hozzátéve, senki sem állhat a törvények fölött.

11.47: A miniszter szerint az ENSZ pártolja a migrációt, ezért kétségekkel fogadja a magyar tranzitzónával foglalkozó jelentéseit. Azt hangsúlyozta, hogy a tranzitzónát bárki bármikor elhagyhatja (nem Magyarország felé – a szerk.).

Nincs migrációs válsághelyzet Magyarországon | Magyar Hang

Csak néhány kétségbeesett és kiszolgáltatott embert látott szögesdrótok mögé zárva – mondta Budapesten az ENSZ jelentéstevője.

11.44: Az RTL Klub azt kérdezte, hogy a bűnszervezet most megváltoztatott törvényi definíciója kedvezően érintheti-e Simonka György fideszes képviselő folyamatban lévő büntetőügyét. Gulyás Gergely az ártatlanság vélelmének hangoztatása mellett azt válaszolta, hogy ebben az esetben a vád elég súlyos ahhoz, hogy egy ilyen módosítás érdemben ne befolyásolja az ügyet.

11.35: Ursula von der Leyen azt mondta, hogy elszánt ellenfele lesz azoknak, akik gyengíteni akarják az európai értékeket. Ezt Gulyás Gergely a közös küzdelemre való felhívásként értelmezte.

Vajon mit gondol Európa új, hétgyermekes feje az anyaságról és a gyerekvállalásról? | Magyar Hang

Ha már úton útfélen erről beszél mindenki, megnéztük, miket mondott a témában Ursula von der Leyen.

11.28: Gulyás Gergely elhárította az ATV.hu arra vonatkozó kérdését, hogy hazaárulónak tartja-e azokat az ellenzéki képviselőket, akik nem szavazzák meg a Fidesz által jelölt tisztségviselőket. – Volt eddig egy politikai kultúra, amit meg akartunk őrizni, az ellenzék tért el ettől – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. Felvetette annak a lehetőségét is, hogy a magyar parlamentben visszahívják az érintett ellenzéki pártok képviselőit. – Nehezen találna érveket arra, hogy miért ne cselekedjen így a Fidesz – jelezte az ATV.hu újabb kérdésére.

11.25: A köztelevízió „kérdésére” élesen bírálta a Momentumot és a DK-t, mert az Európai Parlamentben nem támogatták a fideszes jelölteket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar parlamentben a Fidesz a szokásjog alapján meg szokta szavazni az ellenzéki jelölteket a parlamenti tisztségekre.

11.24: Gulyás Gergely méltatta a parlament által elfogadott jövő évi költségvetést, amely több pénzt biztosít a családoknak, az egészségügynek, a nyugdíjasoknak, az oktatásnak, és a biztonságra is többet költenek. Emellett ez a költségvetés tartalmazza az eddigi legszigorúbb hiánycélt. A miniszter szerint az ellenzék adókat emelne.

11.22: A július elsején indult családvédelmi akcióterv kapcsán elmondta: eddig 2400 kérelem érkezett babaváró támogatásra, 5700 pedig a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására.

11.19: Gulyás Gergely szerint a kormány azt a klímacélt tűzte ki, hogy a magyar gazdaság 90 százaléka 2030-ig kibocsátásmentes legyen. Visszautasította a magyar kormányt ezen a téren ért bírálatokat. – Más szennyezéséből nem kérünk – jelentette ki, utalva a külföldről hazánkba érkező szennyvíziszapra. Ezt az ügyet a hatóságok felülvizsgálják.

11.14: Ki kell javítania az előző vezetés hibáit, például a migráció ügyében.

11.13: Örülnek Ursula von der Leyen megválasztásának, ez megelőlegezett bizalom a magyar kormánypárt részéről, akinek támogatása nélkül nem választották volna meg a német politikust az Európai Bizottság új elnökének – mondta Gulyás Gergely. Az Európai Parlamentben a baloldaliak többsége elutasította, a jobboldaliak többsége támogatta von der Leyent – tette hozzá. Szerinte a szavazás azt is jelzi, hogy a csúcsjelölti rendszer nem életképes. Úgy véli: Európa nincs jó állapotban, ezért nehéz feladata lesz az új elnöknek.

A legutóbbi kormányinfón történteket itt tudják visszaolvasni; akkor lapunk munkatársa, Bodacz Péter többek között az általunk feltárt kórházi klímaügyről kérdezte a minisztert.

Kormányinfó 138.– Otthonápolási díj: „még az ellenőrzésre sincs pénz" | Magyar Hang

Uniós csúcs után, ez történt ezúttal. Percről percre tudósítás.

Címkék: kormányinfó