Kiderült, mely kiemelt állami beruházásokat vizsgálja felül Lázár János a fővárosban

Kiderült, mely kiemelt állami beruházásokat vizsgálja felül Lázár János a fővárosban

Lázár János építési és beruházási miniszter interpellációra válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János építési és beruházási miniszter Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselőjének kérdésére közölte, az állami beruházások felülvizsgálata jelenleg is folyik. A DK képviselője arról kérdezte a minisztert, hogy mikorra tudják áttekinteni, mely beruházásokat állítja le az Orbán-kormány, és meg tudja-e adni a 117 kiemelt állami beruházás listáját. 

Mint Lázár írta, a beruházásokról folyamatosan egyeztet a polgármesterekkel, országgyűlési képviselőkkel és az érintettekkel.

Az Országgyűlés honlapján megjelent levélben arról is szó esik, hogy a fővárosi beruházásokra is sor kerül majd, amelyekről Lázár szerint „főpolgármester úrral is érdemben tudunk majd egyeztetni”.

A levél mellékleteként Lázár közli a 117 kiemeltnek minősített beruházást is. A lista érdekessége, hogy az első tucat felülvizsgálandó fővárosi beruházás szinte kivétel nélkül az első kerületben található – kivéve az Országház címerének felújítását –, és döntő részt kormányzati épületekhez kötődnek. Úgy, mint például a Karmelita kolostor felújítása és átépítése, a Budai Palotanegyed közműveinek felmérése, terveztetése és kiváltása, a Budai Palotanegyed várkertjeinek, közterületeinek felmérése, tervezése, kivitelezése, üzemeltetésre felkészítése vagy a József Főhercegi Palota, Palotakert és Istálló újjáépítése, tervezése, kivitelezése.

Több egészségügyi fejlesztést is megemlít a dokumentum, így a Szent Margit Rendelőintézetet, a XV. kerületben a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény, Lelkiegészség-központot, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatát, az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézetet, a Dél-Budai Centrumkórházat, valamint az Új Szent János Kórház és Szakrendelő kialakítását.