Közel 400 ezren küldték vissza az üres konzultációs íveket

Közel 400 ezren küldték vissza az üres konzultációs íveket

Közel 400 ezer üres és érvénytelen konzultációs ívet gyűjtöttek össze az aHang és az Egységes Diákfront szervezésében. (Fotó: aHang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel 400 ezer (pontosan 398.327 darab) üres és érvénytelen konzultációs ívet gyűjtöttek össze január végéig a civilek – jelentette be az aHang és az Egységes Diákfront közös sajtótájékoztatóján.

A két szervezet megmutatta mind a 126 dobozt, amelyek tartalmazzák az összes ívet. – Az elmúlt másfél év egyik legnagyobb politikai összefogása volt ez a kampány. Közösen több százezren mondtunk nemet a kormány propagandájára. Mindezt pedig az is bizonyítja, hogy összesen 838 leadópontot tudtunk megnyitni országszerte, 640-nél is több magánember vállalta, hogy a saját házában, lakásában vagy postaládájában leadópontként gyűjti az íveket. Emellett pedig több mint 30 civil szervezet és szakszervezet, 9 ellenzéki párt és mozgalom, valamint közel két tucat vállalkozás és cég döntött úgy, hogy szintén bekapcsolódnak az gyűjtésbe” – mondta el Szalóki Viktor, az aHang szóvivője. 

Hajdú Gergő, a szervezet stratégiai igazgatója kiemelte, hogy ezek az ívek nem ingyenes válaszborítékban érkeztek hozzájuk, hanem emberek vagy saját költségen adták fel, vagy akár 10-20-50 km-t is utaztak egy gyűjtőpontra, hogy leadhassák. – Olyanról is tudunk, aki 250 kilométert utazott az irodánkig, hogy leadja a saját ívét. Ezek az ívek valódiak, itt vannak, megtekinthetők, igaziak, nemcsak beszélünk róla, hanem meg is mutatjuk, ellentétben a magyar kormánnyal” – tette hozzá. 

A sajtótájékoztatóra begurult a Stop propaganda iskolabuszuk is, amivel országjárásra indulnak. Az aHang kampányigazgatója Tóth Enikő arról beszélt, bár a gyűjtés véget ért, ők nem állnak meg, az Egységes Diákfronttal közösen országjárásba kezdenek, amelynek első állomása most szombaton lesz Szegeden. Az ország számos pontjára elviszik a nemzeti konzultációs íveket és azt a reményt, azt az összetartozást, amelyet az elmúlt hetekben, hónapokban mindannyian megtapasztalhattak – folytatta. Tájékoztatása szerint a héten közérdekű adatigénylést adtak le a Miniszterelnöki Kabinetirodának, hogy megtudják, hány ívet nyomtattak ki, hányat postáztak belföldre és külföldre, mennyi esetében volt sikertelen a kézbesítés, mennyi érvénytelen ívet kaptak vissza; hányan töltötték ki online a konzultációt; hogy hol, hogyan, hány emberrel, mennyi munkaórában történt a feldolgozás; valamint mi történt az ívekkel azóta.