A „bosszútörvény” apropóján krétát és szivacsot osztogatott a Parlamentben a Momentum

A „bosszútörvény” apropóján krétát és szivacsot osztogatott a Parlamentben a Momentum

Krétát és szivacsot osztott az Országgyűlésben a Momentum 2023. június 16-án. (Fotó: Momentum Mozgalom)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orosz Anna, Tóth Endre és Lőcsei Lajos péntek reggel egy kis csomaggal várták azt a 37 kormánypárti politikust, akik pedagógus végzettséggel rendelkeznek. Mindenki asztalára egy csomag krétát, táblatörlő szivacsot és egy levelet helyeztek el – olvasható a Momentum lapunknak eljuttatott közleményében.

Június 16-án, azaz pénteken ugyanis rendkívüli ülést tartanak az Országgyűlésben, ezen a napon vitatkoznak a sokak szerint a pedagógusokat ellehetetlenítő státusztörvényről. A rendkívüli ülést a kormány nevében Semjén Zsolt kezdeményezte, hogy öt törvényjavaslatról, köztük a státusztörvényről is vitatkozzanak.

A levélben egy egyszerű kérdést tett fel az ellenzéki párt a pedagógusokat és az egész oktatást, a jövőt fenyegető bosszútörvény parlamenti vitája előtt: nem szégyellik magukat? A szivacsot és a krétát pedig emlékeztetőül kapták: megalázzák és ellehetetlenítik a pedagógusokat a státusztörvénnyel és amennyiben megszavazzák ezt a pedagógus-rabszolgatörvényt, közel 5 ezer tanár fogja elhagyni a pályát, az országos tanárhiány pedig tragikussá válik.

„Aláírásokat gyűjtünk a magyar oktatás válságának megoldására, az Európai Bizottságnak szóló indítványunkhoz – kérésünk pedig egyszerű: a Bizottság várja el a kormánytól a magyar oktatás rendbe tételét az EU-s pénzekért cserébe! A hatalom ugyanis megoldás helyett csak mélyíti a válságot, és a bosszútörvénnyel csak meg akarja félemlíteni a tanárokat. Pont úgy, ahogy könnygázzal és gumibottal igyekeznek megfegyelmezni a jövőjükért tüntető diákokat is. Nekünk azonban muszáj beszélnünk az igazságról, muszáj beszélnünk a drámai tanárhiányról, a tanulók egyre súlyosabb lemaradásáról, a diákok és a pedagógusok küzdelméről, valamint a megoldás lehetőségéről” – fűzték az akcióhoz a párt politikusai.

Csütörtökön már akciózott a Momentum, amikor 5000 fekete zászlóval borította be a Belügyminisztérium melletti Széchényi teret, amivel a tavaly felmondott több mint 5000, illetve a bosszútörvénynek nevezett státusztörvény miatt felmondani készülő, újabb nagyjából 5000 tanárra hívták fel a figyelmet.

Amint arról lapunk is beszámolt, a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront a státusztörvény parlamenti vitája idejére, péntek 17 órára tüntetést hirdetett meg a Kossuth térre. Újdonság, hogy az Egységes Diákfront – mint Facebook-posztjukban írja – nyílt levelet intézett a parlamenti pártokhoz, „hogy ne vegyenek részt a kormány hazaárulásában, utasítsák el a bosszútörvényt és álljanak ki közösen a magyar oktatásért”, s arra kérik a politikai pártokat és a támogatóikat, hogy jöjjenek ki a pénteki tüntetésre. 

A rendőrség már péntek délelőtt készült a délutáni tüntetésre, amint az alábbi fotón látható: