Kunetz Zsombor: Nem jár automatikusan az 500 ezer forint juttatás, hanem igényelni kell

Kunetz Zsombor: Nem jár automatikusan az 500 ezer forint juttatás, hanem igényelni kell

Orvosok és ápolók védőfelszerelésben a János kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 10-én a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) elküldte a szolgáltatóknak a szükséges információkat az egyszeri 500 ezer forintos juttatás kedvezményezettjeiről, valamint az igénylés módjáról – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakember.

Mint ismert, április elején jelentette be Orbán Viktor, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást adnak. Májusban a miniszterelnök egy képviselői kérdésre válaszolva a Parlamentben azt mondta, július 1-jével fizetik ki az 500 ezer forintos plusz juttatást az egészségügyi dolgozóknak. De nem mindegyiknek, a gyógyszerészek, dietetikusok, gyógytornászok és mások is kimaradtak belőle.

Most úgy fest, hogy nem is jár automatikusan. Kunetz Zsombor szerint ugyanis igényelni kell. „Mert bizony igényelni kell ám június 19-ig, aki kimarad az lemarad. Ismét nagylelkűen elég időt adtak nyolc napot, március óta nem volt elég idő.” – teszi hozzá.

De még semmi sem biztos, mert amint írják: „Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fent szereplő információk még előzetesek, csupán a támogatási igények gyorsítását, egyszerűsítését szolgálják. A végleges jogosultsági és egyéb feltételeket, a támogatás összegének számítását, a támogatásra jogosult intézmények és a juttatásban részesülő dolgozók körét, valamint az igénylési időszak végét az erről szóló Korm. rendelet fogja részletesen tartalmazni.”

Ezután ismerteti az orvos a levelet, amely hosszasan sorolja a jogosulti kört és a feltételeket. A Facebook-poszt egyik hozzászólója még megjegyzi, hogy elég bonyolult az igénylés:szerinte „aki kapásból ki tudja tölteni, az külön jutalmat érdemel.”