Lapkiadók: Nemzetközi jogba ütköző a túlhatalomtörvény rémhírekre vonatkozó passzusa

Lapkiadók: Nemzetközi jogba ütköző a túlhatalomtörvény rémhírekre vonatkozó passzusa

Katonai rendészek járőröznek a budapesti Lehel téren, a piac előtti villamos végállomásnál 2020. március 29-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Lapkiadók Egyesülete közleményében nemzetközi jogba ütközőnek nevezi a túhatalomtörvényt. A Média1 híre szerint szervezet még a parlamenti szavazás előtt megkereséssel fordult a kormány felé: a Büntetőtörvénykönyv tervezett módosítását legfeljebb csak akkor szabad elfogadnia az Országgyűlésnek, ha a sajtó szabadságát nem a jelenleg megfogalmazott módon érintheti a különleges jogrend. Objektív mérce nélkül nem zárható valaki börtönbe!

A lapkiadók véleménye szerint elengedhetetlen a megfogalmazás pontosítása, mivel bizonytalan annak megítélése, hogy egy cselekmény mikor minősül olyan híresztelésnek, amely alkalmas arra, hogy akadályozza vagy meghiúsítsa a védekezés eredményességét, mert ennek nem létezik objektív mércéje.