Legalább négy ellenzéki polgármesterjelölt lehet Veszprémben

Legalább négy ellenzéki polgármesterjelölt lehet Veszprémben

Veszprém látképe (Fotó: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár az ellenzék polgármesterjelöltjeként mutatta be a héten Hartmann Ferencet a mögötte álló többpárti koalíció, valójában legalább négy jelölt száll majd szembe a fideszes Porga Gyulával. Az MSZP keddi közleménye szerint az ellenzéki frakcióvezetőt, korábbi alpolgármestert támogatja a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Momentum is.

A Jobbik mellett ugyanakkor az LMP sem támogatja Hartmannt, és utóbbi párt önálló jelöltben gondolkozik, továbbá polgármesterjelölttel száll harcba a Mi Hazánk és az Együtt Veszprémért Egyesület, továbbá indul a városban a Kétfarkú Kutya Párt is. A városban ugyanakkor régóta leválthatatlannak látszik a Fidesz, még az egy az egy ellen felállást is Porga Gyula nyerte korábban. A 2015-ös veszprémi időközin meglepetésre a független Kész Zoltán lett a befutó, így a kétharmad időleges lebontója, de ezen kívül minden választást a Fidesz szokott nyerni helyben.

Hartmann: Bérlakások kellenek

Az MSZP-s közlemény szerint Hartmann a fideszes városvezetés által korábban ígért fejlesztések megvalósulását javasolta: a 8-as főút nyugati elkerülő szakaszának négysávosítását, a színház-rekonstrukciót vagy épp a bérlakások számának és a szociális ellátórendszernek a bővítését. A Vehir.hu szerint megállja a helyét, hogy utoljára a kétezres évek első felében épültek Veszprémben szociális bérlakások. Hartmann épp ekkoriban volt alpolgármester. 

A 2019-es összellenzéki polgármesterjelölt a városban Katanics Sándor volt, aki korábban az MSZP, majd a DK színeiben politizált, a legutóbbi országgyűlési választás előtt viszont kilépett az akkor más jelöltet preferáló pártból. Kerestük Katanicsot, hogy miben gondolkodik jelenleg, ő pedig elmondta: a frissen létrehozott Híd a Városért Egyesület tagjaként maga is Hartmann indulását támogatja. Katanics a Lovassy László Gimnázium korábbi igazgatója, a helyi ellenzéki politika talán legismertebb képviselője. 

Ungár és a helyi LMP inkább megújulást akar

Az LMP veszprémi jelöltje Gerstmár Ferenc – mondta el érdeklődésünkre a párt elnöke, Ungár Péter. Hozzátette, azt nem tartják valós állításnak, hogy Hartmann lenne „az ellenzék jelöltje”, mert nincs mögötte ellenzéki egység. Annyit tett még hozzá, hogy személyesen kedveli Hartmannt, de nem tartja az általa fémjelzett összefogást a politikai megújulás megtestesülésének. Szerinte azok az emberek álltak inkább össze, akik korábban is fémjelezték a veszprémi ellenzéki politikát, de sikertelenül.

A Vehir.hu helyi lap korábban arról írt, hogy körvonalazódik az együttműködés az LMP és az Együtt Veszprémért Egyesület között. Az utóbbi polgármesterjelöltje Adamecz Zoltán helyi vállalkozó, aki már a legutóbbi önkormányzatin is indult volna, de végül visszalépett. Gerstmár pedig közel másfél évtizede az LMP helyi politikusa. A zöldpárt képviselője megkeresésünkre elmondta, jelenleg is zajlanak köztük az egyeztetések, elképzelhetőnek tartják a közös indulást.

Gerstmár Ferenc lapunkkal azt közölte, tavaly júniusban már bejelentették őt az LMP jelöltjeként, és Ungár próbált is összellenzéki támogatást szerezni, de végül az MSZP és a DK összefogott, és Hartmannt nevezte meg inkább jelöltként. Hétfőn este aztán Veszprémbe is érkeztek az egyes pártok politikusai, köztük Dobrev Klárával, hogy bejelentsék közös jelöltjüket.

Az LMP-s politikus elmondása szerint szükség van a helyi politika megújítására, „ami a posztszocialista elit regnálásán túlmutat”, és Hartmann harminc éve MSZP-s képviselő, a zöldpárt pedig másban gondolkodik. A politikus felhívta a figyelmünket a Pulzus februári mérésére, mely szerint a megkérdezett veszprémi nagykorúak 69 százaléka szeretne együttműködést a párt és az egyesület között. Továbbá a felmérés szerint a fideszes Porga Gyula támogatottsága 37 százalék, Hartmanné, ahogy Gerstmáré is, 13-13, Adameczé pedig 10. Ez is mutatja szerinte, hogy van létjogosultsága a külön indulásuknak és együttműködésüknek.

Civil jelölt: Sokaknak elegük van a pártokból, szolgáltató város kell

Megkeresésünkre Adamecz Zoltán elmondta, a héten döntenek arról, hogy együttműködjenek-e az LMP-vel. Elfogadhatónak tartják a pártot, illetve a zöldpolitikát is, de az egyesületben vannak ellenérzések is a bármilyen párttal való közös indulásban. Adamecz elmondta azt is, egyeztetett korábban Veszprémben Gyurcsány Ferenccel és Kovács Gergellyel is, de végül mindketten saját jelöltben gondolkoznak inkább.

A helyi vállalkozó szerint az ellenzéki pártok nagy részének csak a szervezetek építése, a biztos képviselői helyek megszerzése a fontos, ők pedig az egyesülettel szolgáltató városban gondolkodnának, „ha az ember bemegy egy hivatalba, ne azt mondják csak, hogy mit miért nem lehet. Sokan azt élik meg, ha bemennek bármilyen hivatalba, hogy ott pusztán azt nézik, hogyan úszhatnák meg a feladatot.” Szeretnék továbbá, ha az önkormányzat minél több jogot visszakapna, de belátják, ez csak egy későbbi kormányváltás után valósulna meg.

Lesz Mi Hazánk és a Kutyapárt is indul

A Mi Hazánknak is lesz önálló jelöltje, a párt képviseletében már korábban is elinduló Kovacsics Zsolt. A helyi elnök indulását Toroczkai László jelentette be nemrég Veszprémben.

A Kétfarkú Kutya Párt veszprémi szervezete pedig február 17-én közölte Facebook-oldalán, hogy megtartották a választási klubjukat, és belevágnak a kampányba hamarosan. Úgy tudjuk, a pártnak szintén lesz önálló polgármester-jelöltje. Frissítés: kutyapártos forrásból a megjelenés után úgy értesültünk, hogy a szervezetnek Veszprémben nem lesz polgármesterjelöltje, csak listavezetője, illetve egyéni képviselőjelöltjei.

Jelenleg tehát a fideszes Porga Gyulát a többpárti Hartmann Ferenc, a Mi Hazánk-politikus Kovacsics Zsolt, illetve az LMP-s Gerstmár és a civil Adamecz hívná ki, az utóbbi kettő viszont lehet, hogy együttműködik majd.