Lehet, hogy mégsem kényszerítik az állami ellátásba a magánorvosokat?

Lehet, hogy mégsem kényszerítik az állami ellátásba a magánorvosokat?

A Szent János Kórház felújított és ódon folyosója (Olvasónk felvétele)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elképzelhető, hogy mégsem kényszeríti a kormány a magánorvosokat az állami ellátásba – írja a Hvg.hu a pénteken megjelent egészségügyi rendeletek alapján. 

Mint lapunk is megírta, az állami ellátásban tapasztalható orvoshiány miatt az eredeti elképzelés szerint havi 20 órában munkára kötelezik a tisztán és főállásban a magánegészségügyben dolgozó orvosokat, akik csak így tarthatnák meg a működési engedélyüket.

A tervezett változás ellen tiltakozott a Magyar Orvosi Kamara is, mint írták, a jogszabályok „kiterjedten rombolják Magyarország egészségügyét”. Most úgy tűnik, az elképzelést ejtette a kormány, legalábbis a pénteki Magyar Közlönyben nem szerepel ez a változtatás az „egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról” szóló jogszabályban.

Mint a lap megjegyzi, nem kizárt, hogy később mégiscsak megjelenik a módosítás egy újabb közlönyben.

Egyebekben nincs változás a tervekhez képest, így szerepel a most megjelent jogszabályban a háziorvosok és fogorvosok finanszírozásának átalakítása, az ügyeleti ellátás (melynek biztosításába beszáll az Országos Mentőszolgálat), illetve a kórházi struktúra átszabása is.