Lendvai Ildikó: Nem Gyurcsány adott parancsot a tüntetők elleni brutális fellépésre

Lendvai Ildikó: Nem Gyurcsány adott parancsot a tüntetők elleni brutális fellépésre

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőri túlkapások biztosan nem miniszterelnöki utasításra történtek 2006 őszén – jelentette ki Kompország című műsorunkban Lendvai Ildikó. Egy rossz kormányzati struktúra és a rendőrséget nem uraló kormányzat tehetetlensége tette azt lehetővé szerinte, hogy 2006. október 23-án a rendőrök bosszút álljanak azért, mert a TV székház szeptemberi ostromakor senki nem védte meg őket. A politikai felelősség ettől függetlenül az akkori kormányt terheli – fűzte hozzá. Arra kérdésre, hogy ha az őszödi beszéd után rögtön nem is, az október 23-i véres események után miért nem mondatták le Gyurcsány Ferencet, Lendvai Ildikó azt mondta: 2006-ban ő is azt gondolta, hogy nem szabad lemondani. Akkor úgy látták, az akkori gazdasági helyzetből kiigazításokkal 1-2 év alatt ki lehet jönni, a 2008-as világgazdasági válságot nem sejtették előre. 2008-ban viszont, a szociális népszavazás után, amikor világossá vált számára, hogy a tervezett reformokat nem tudják végrehajtani, már érezte, hogy „végük van”, ekkor valószínűleg egy előrehozott választás lett volna a legjobb megoldás.

Gyurcsány Ferenc beszéde 2006. május 26-án hangzott el a balatonőszödi kormányüdülőben, a szocialista frakció zárt ülésén. A beszéd néhány hónappal később, 2006. szeptember 17-én nyilvánosságra került. Ebben a miniszterelnök arról beszélt, hogy kormányzásuk alatt hazudtak az embereknek, és eltitkolták milyen megszorításokra készülnek. Már aznap kimentek pár ezren tüntetni a Kossuth-térre, másnap pedig több ezren. A tüntetők a Kossuth térről átmentek a tévészékházhoz beolvastatni a petíciójukat, az MTV azonban nemet mondott, mire zavargás tört ki, a székházat védő maroknyi, erősítésben hiába reménykedő rendőri erő pedig vereséget szenvedett. A tüntetők áttörték a külső kordont, majd megostromolták és elfoglalták a köztévé székházát. Egész szeptemberben és októberben folytatódtak a tüntetések. Október 23-án a Fidesz az 1956-os forradalom 50. évfordulóján a Astoriánál rendezett ünnepi nagygyűlést. Miután a rendezvény véget ért, a rendőrség lovasrohamot indított a Károly körúton, a Gyurcsány-kormány ellen tüntetőket pedig az éppen a Fidesz-rendezvényről távozni akaró békés tömeg felé szorították. Az azonosítójelzést nem viselő rendőrök brutálisan léptek fel, viperát, súlyos sérüléseket okozó gumilövedékeket használtak, a lovasrendőrök kardlapozták az embereket. A későbbi vizsgálatok egyértelműen feltárták, hogy a rendőrök számos, ártatlan, az utcáról találomra elhurcolt embert is megvertek.

• Mit szól ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenc a rossz választási eredmény ellenére sem mond le a DK pártelnöki posztjáról?
• Mit gondol Magyar Péterről és Tisza Pártról?
• Valóban le akarták-e cserélni Horn Gyula miniszterelnököt Kósáné Kovács Magdára?
• Mit kellett volna felelnie Gyurcsány Ferencnek az őszödi beszéd után neki feltett kérdésére, vagyis arra, hogy „Kell még valamit mondanom, Ildikó”?
• Mit kellett volna másképp csinálni a Horn-, a Medgyessy-, illetve a Gyurcsány kormányok idején?