Leváltja a kormány a hírszerzés vezetőjét is

Leváltja a kormány a hírszerzés vezetőjét is

Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok, az Információs Hivatal elemző és tájékoztató főigazgató-helyettese átveszi a tábornoki kinevezéséről szóló okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. november 9-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vezetőváltás lesz az Információs Hivatalnál (IH) – derül ki a parlament honlapján pénteken közzétett bizottsági napirendekből. Az MTI által idézettek szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kedd délelőtti zárt ülésén az első napirendi pontja lesz Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok IH főigazgató-jelölti meghallgatása.

Az IH honlapja szerint Bunford Zsolt jelenleg az IH elemző főigazgató-helyettesi posztját tölti be. A hivatal főigazgatója 2018. október elseje óta Czukor József, aki korábban már dolgozott az Információs Hivatalnál: 1993 és 1997 között főosztályvezetői, 2002 és 2004 között szintén főigazgatói tisztséget töltött be. Az Információs Hivatal Magyarország polgári hírszerző szolgálata, az öt magyar nemzetbiztonsági szolgálat egyike.

Ahogy arról lapunk is beszámolt a napokban, vezetőváltás volt az Alkotmányvédelmi Hivatal élén is. Kiss Zoltánt október elsejei hatállyal az AH addigi műveleti főigazgató-helyettese, Bárdos Szabolcs nemzetbiztonsági dandártábornok váltotta. A tájékoztatás szerint Kiss Zoltán más beosztásba került. A Hvg.hu korábban arról írt, hogy forrásaik szerint a titkosszolgálat élére meglehetősen fiatalon került vezető már egy ideje ott akarta hagyni a pozícióját. A Népszava informátorai ezt azzal toldották meg, hogy Kiss Zoltán azért kezdeményezte a távozását, mert diplomáciai pályára szeretne váltani és ehhez bírja is Orbán Viktor támogatását.

Címkék: hírszerzés