Lezárt akták: 16 feleség és 11 férj lett gyilkosság áldozata

Lezárt akták: 16 feleség és 11 férj lett gyilkosság áldozata

Bûnügyi helyszínelõ Várpalota külterületén, ahol egy ingatlanban egy nõ és gyermeke holttestét találták meg 2018. szeptember 28-án (MTI Fotó: Mátyus Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 36 olyan gyilkossági nyomozást zárt le a rendőrség tavaly, ahol az elkövető és az áldozat házasságban élt, vagy korábban valamikor párkapcsolat volt közöttük – derült ki az ORFK lapunknak küldött válaszából. Az áldozat 13 esetben férfi volt, 27-ben pedig nő. 

Részletesebben nézve az adatokat: a tavaly lezárult esetekben 11-szer a férj vagy férfi élettárs és 16-szor a feleség vagy női élettárs volt az áldozat. Egy olyan lezárt ügy volt, amelynek sértettje az elvált feleség volt. Emellett párkapcsolatokban – vagyis nem házastársi vagy élettársi viszonyban – is kétszer történt ilyen tragédia, egyszer a férfi, egyszer a nő volt a szenvedő fél. Öt olyan lezárt gyilkossági ügy is volt, amelyek egykori párok (exek) követtek el egymás sérelmére, egy férfi és négy nő halt meg. 

Ombudsmani vizsgálat a győri gyerekgyilkosság után | Magyar Hang

Az ORFK egy olyan halálos kimenetelű bűncselekményt tart nyilván, ahol a női áldozat párkapcsolati viszonyban nem, csak szexuális kapcsolatban állt gyilkosával.

Vagyis ezeket az adatokat egy évre elosztva az derül ki, hogy minden második héten regisztráltak egy olyan esetet, amikor a férfi ölte meg jelenlegi vagy egykori partnerét, és nagyjából minden hónapra jutott egy olyan eset, amikor férfi volt az áldozat. Ez egyébként magasabb szám, mint a tavalyi, amit a Népszava közölt: a lap szerint 2018-ban 23 olyan emberölést regisztrált a rendőrség, ahol a tettes az áldozat barátja, élettársa vagy házastársa volt.

A rendőrség válaszában felhívta a figyelmet, hogy a statisztika nem a tavalyi évben történt eseteket, hanem a tavalyi évben lezárult eljárásokat tartalmazza az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika alapján. A magyar hatóságok adatai szerint egyébként Magyarországon az elmúlt években száz körüli volt a szándékos emberölések száma egy évben.

Egész életünkben kísértenek a gyermekkori traumák | Magyar Hang

A családon belüli halált okozó cselekmények mindig is a közérdeklődés központjában vannak. Tavaly is többször kellett beszámolnia a médiának nem csak élettársukat, feleségüket meggyilkoló elkövetőkről, hanem családirtásokról is. A Zöldlomb utcai tragédia különösen nagy visszhangot keltett: egy férfi gyilkolta meg élettársát és négyéves gyereküket otthonukban, a budapesti Rózsadombon tavaly augusztusban. 

Nem sokkal ezután szeptemberben Tatán, októberben Pécsett, novemberben pedig Tárnokon ölte meg a feleségét egy férfi. Szintén szeptemberben ölték meg a 18 éves K. Nikolettát Óbudán – a piliscsévi fiatal nővel a gyanú szerint barátja végezhetett. Heves megyében, Andornaktályán is ősz elején történt családirtás, az apa megölte gyermekét és volt feleségét. 

Tavaly a legnagyobb sajtóvisszhangot a családon belüli erőszak témájában a győri gyerekgyilkosság váltotta ki. Ez az eset azonban nem jelenik ebben a rendőrségi adatsorban, az áldozatok ugyanis gyerekek voltak, nem pedig az elkövetővel párkapcsolatban élő személy.