Magyar Nemzet: Őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét

Magyar Nemzet: Őrizetbe vették Óbuda alpolgármesterét

A Központi Nyomozó Főügyészség fővárosi székháza (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vették a hatóságok kedden reggel Czeglédy Gergő óbudai alpolgármestert, a baloldali összefogás politikusát – értesült a Magyar Nemzet. Felidézték, amiről lapunk is beszámolt már, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség emberei napközben „összehangolt nyomozási cselekményeket” hajtottak végre, ennek részeként jártak az óbudai önkormányzatnál is. Annyit közöltek csak, hogy „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt” zajlik a nyomozás.

Az önkormányzat hivatalosan annyit közölt, hogy öt hivatalos személy szállt ki hozzájuk és iratok szkennelését kérték. A hivatal munkatársai az ügyészséggel mindenben együttműködtek, a kért dokumentumokat hiánytalanul átadták – közölték, hozzátéve, hogy a nyomozás ugyanabban az ügyben zajlik, amely kapcsán márciusban már kértek be iratokat az önkormányzattól. Egyúttal leszögezték, hogy „az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást”. Arról egy szót sem közöltek, hogy bárkit is őrizetbe vettek volna.

A Központi Nyomozó Főügyészség elsőként márciusban kommunikált az ügyről, akkor azt írták, hogy a gyanú szerint egy férfi a kft.-jén keresztül szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer- Önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal. A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett összegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A DK-s Kiss László óbudai polgármester akkor úgy reagált: az önkormányzat együttműködött a hatóságokkal, az eljárás hivatali dolgozót, önkormányzati tisztségviselőt, illetve az intézményrendszerükben dolgozó munkatársukat nem érint. Pár napra rá pedig az önkormányzat minden egyes olyan dokumentumot és iratot nyilvánosságra hozott, amit a KNYF bekért tőlük.