Már a harmadik helyi népszavazási kérdést adták be a debreceni akkugyártervek miatt

Már a harmadik helyi népszavazási kérdést adták be a debreceni akkugyártervek miatt

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rövid időn belül a harmadik helyi népszavazási kérdést nyújtották be a debreceni Helyi Választási Bizottsághoz (HVB) a CATL tervezett és ellenérzéseket kiváltó akkugyára ügyében. Február 2-án ugyanis egy magánszemély is helyi népszavazási kezdeményezéssel élt az ügyben. Ez a HVB oldalán megjelent hirdetményből derül ki.

A Tóth-Beeri Szilvia által benyújtott kérdés úgy hangzik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy le kell állítani, meg kell tiltani a Debrecen közigazgatási területén belül értékes termőföldjeinken elkezdett és a már megkötött szándéknyilatkozattal rendelkező súlyosan környezetszennyező, veszélyes anyagokat felhasználó és vizeinket jelentős mértékben megterhelő, jelentős részben külföldi munkaerővel működő akkumulátorgyárak létesítését?”

A kérdés benyújtójáról keveset tudni. Tavaly egy ugyanilyen nevű nőt mutatott be a Honhir.hu nevű portál, akit a koronavírus elleni kötelező védőoltás miatt kényszerült elhagyni pedagóguspályát. Emiatt tüntetést is szervezett.

Az újabb kérdés azt is jelenti, hogy a Helyi Választási Bizottság előtt jelenleg összesen három helyi népszavazási kezdeményezés van elbírálás alatt az akkugyár ügyében, mivel további két kérdés vár hitelesítésre. Ez azért érdekes, mert a népszavazásról szóló törvény 38. paragrafusa szerint egy kérdés benyújtását követően nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés. Ugyanebben a tárgyban nyújott be kérdést a Momentum egyik önkormányzati képviselője január 23-án, a Mi Hazánk Mozgalom képviselő-jelöltje pedig január 24-én.

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly novemberben az LMP is adott be népszavazási kérdéseket a debreceni választási bizottságnak, amelyeket jogerősen hitelesítettek is. Az aláírásgyűjtő íveket azonban nem vették fel, így úgy futott ki az erre rendelt határidő, hogy egyetlen aláírást sem nyújtottak be. Az LMP ezt az országos népszavazási kezdeményezésről szóló terveivel indokolta. A párt időközben beadta az országos népszavazási kérdését is.