Itt vannak a védelmi intézkedések részletei, van bennük újdonság

Itt vannak a védelmi intézkedések részletei, van bennük újdonság

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 18-án. (MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése érdekében szombattól visszatér az év első felében már megszokott maszkviselés a zárt helységekben és az egészségügyi dolgozók  számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele – olvasható a Kormány.hu-n. Ez eddig nem meglepetés, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is erről számolt be a Kormányinfón.

Még a friss rendeletek előtt megjelent részletes tájékoztatóból azonban kiderül néhány érdekesség. Mint írják, az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett szombattól ismét maszkot kell viselni az üzletekben,  a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken.

A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a  vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.

Az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő  harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt – írják a közleményben. Továbbá egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt.

További fontos adalék, hogy a kormány most azt is előírja, hogy a Miniszterelnöki Kormányirodán, Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnökségen foglalkoztatottak számára a megerősítő harmadik oltás felvétele is elvárt. A többi minisztériumban a miniszter rendelheti el az emlékeztető oltás felvételét. Emellett a kormány fenntartja ajánlását minden 18 évnél idősebb és 4 hónapnál régebben oltott számára, hogy vegye fel a megerősítő oltást is.

A Magyar Közlönyben éjjel megjelentek a Kormányinfón már bejelentett intézkedések részletszabályai. Ezekből az is kiderül, hogy a maszkviselés nem vonatkozik a hatodik életévét be nem töltött kiskorúra, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyekre.

A rendelet szerint a „rendvédelmi feladatokat ellátó szerv hivatásos állományának tagja a hivatásos szolgálati jogviszonyáról nem mondhat le”. Az ügyészségi dolgozóknak is kötelezővé tették az oltást, legkésőbb 2022. január 15-ig,