Márki-Zay alpolgármestere: Hódmezővásárhely érdeke összefügg az országos választással

Márki-Zay alpolgármestere: Hódmezővásárhely érdeke összefügg az országos választással

Hódmezővásárhelyi közgyűlés Márki-Zay Péterrel (Forrás: Hódmezővásárhely.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem fogja kárát látni Hódmezvásárhely annak, hogy Márki-Zay Péter polgármester az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként indul a jövő tavaszi országgyűlési választáson – legalábbis ez a meggyőződése Szabó Jánosnak, Hódmezővásárhely társadalmi megbízatású alpolgármesterének. Annak apropóján kérdeztük, hogy eddig az előválasztási kampány, ezt követően pedig az ellenzéki pártokkal való tárgyalások, illetve a közelgő választás kötheti le Márki-Zay figyelmét, ezáltal pedig kevesebb ideje és figyelme juthat a 43 ezer lakosú Csongrád-Csanád megyei városra.

– A polgármesteri hivatalban a polgármester elfoglaltságára tudatosan készültünk. Újraosztottuk a munkaköröket és a jogosultságokat, új munkaszervezeti struktúrákat alakítottunk ki. A napi ügymenetben összehívott egyeztetéseknek nem az a lényege, hogy azokon mindig részt vegyen a polgármester, hanem hogy értesüljön az elhangzottakról. Az elmúlt hetekben is előfordult, hogy a polgármester telefonos alkalmazásról jelentkezett be az autójából. Márki-Zay Péter egyáltalán nem vette le a kezét Hódmezővásárhelyről, minden apró üggyel képben van – magyarázta érdeklődésünkre Szabó János, aki különben Márki-Zay Péter felkérésére vállalta el a tisztségét.

Azt mondta, úgy érzi, hogy a három alpolgármester feladata nem lett több, de intenzívebb, mélyebb munkát végeznek. A szakértői csapat a polgármester instrukciói alapján indítja el az ügyeket, majd különféle alternatívákat dolgoznak ki, hogy a polgármesternek az előnyök és hátrányok alapján kelljen a döntéseket hoznia. Ezek együttes hatásával érte el a hivatal, hogy – elmondása szerint – nincs érdemi hátránya Márki-Zay Péter fizikai távollétének.

A választási kampány, illetve az addig hátralévő idő miatt várhatóan még jobban megoszlik majd Márki-Zay figyelme a város és az országos politika között, így felmerülhet, a politikus nem tart-e attól, hogy ennek majd mégis a város látja a kárát. Szabó Jánosnak ugyanakkor nincs félelme. – Úgy fogjuk fel, hogy a város érdekében a miniszterelnök-jelölti teendőibe áll jobban bele. A város függetlensége, eredményessége, érdeke szorosan összefügg az országos változásokkal – mondta.

Fidesz: mondjon le a polgármester!

Az előválasztás másnapján a hódmezővásárhelyi Fidesz alapszervezet közleményben szólította fel lemondásra Márki-Zay Péter polgármestert. Egyúttal kérték, hogy Szabó Jánosnak adja át ideiglenesen a város vezetését, amíg kiírják az időközi választást. A közlemény arra is kitér, hogy Szabó Jánost Márki-Zay nevezte lehetséges utódjának.

Szabó János arra hívta fel a figyelmet, hogy ő nem lehet a polgármester általános helyettese, mivel nincs politikai mandátuma, hiszen külsős alpolgármester. A polgármester felkérésére szakemberként érkezett a városházára cégeket felügyelni, városüzemeltetési feladatokat menedzselni, innovációt behozni a hivatal életébe. Így közgyűlést sem vezethet le.

Másrészt – folytatta – a Fidesz által példaként állított Lázár János – a város erős fideszes embere – éppen hogy addig ragaszkodott a polgármesteri tisztségéhez, amíg csak lehetett, vagyis amíg a Fidesz összeférhetetlenné tette az országgyűlési képviselőséget a polgármesterséggel. Szabó János úgy fogalmazott, hogy Lázár János az utolsó pillanatig két lovat ült meg.

Az alpolgármester – aki június óta látja el feladatait – egyébként a Fidesztől arra számít, hogy a közgyűlésben folytatni fogja az eddigi kommunikációját, vagyis marad az eddigi üzenetük, miszerint Márki-Zay elhanyagolja a városát.

Vállalná a jelöltséget

Nem ugranék el a feladat elől – ezt már arra a kérdésünkre mondta, hogy vannak-e polgármesteri ambíciói, lenne-e polgármester, ha Márki-Zay Péter valamilyen okból távozna tisztségéből. – Nem azzal a céllal érkeztem a városházára, hogy polgármester legyek, hosszú tárgyalási folyamat után mondtam igent a polgármester felkérésére. Ugyanakkor tudtam, hogy az is előfordulhat, hogy Márki-Zay Péternek – így vagy úgy – az Országgyűlésben lesz feladata. Azt két éve is tudtuk, hogy neki van a legnagyobb esélye Csongrád-Csanád megye 4-es választókerületében Lázár Jánossal szemben kihívóként, és függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki képviselőként ül be a Parlamentbe, akkor polgármester-választást kell tartani. Ebben az esetben, ha rám tenné az ajánlását – ami azóta meg is történt –, akkor el fogom vállalni – mondta.