Márki-Zay: Az okos DK-sok nekem szurkolnak

Márki-Zay: Az okos DK-sok nekem szurkolnak

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere (Fotó: Malatinszky Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiszek abban, hogy a jövő évi választás a mostani előválasztáson fog eldőlni. 2022 áprilisa után pedig nem ideológiai alapú kormányzásnak kell jönnie, hanem gyakorlatias és értékalapú kormányzásnak, ami összeköti a jobb- és a baloldalt. Demokrácia, jogállam, piacgazdaság, korrupcióellenesség és európai integráció, 1990-ben ez a négy érték minden pártnak szent volt. Ezt kell helyreállítani, ez tart meg minket a nyugati világ részeként – nyilatkozta a 24.hunak Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely polgármestere.

A cikkből az is kiderül, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szakértő kormányt szeretne, amelyben szakmai kérdésekben az adott terület szakemberei döntenek az alapján a stratégia alapján, amelyben a politikusok megegyeztek. Bár tudja, hogy ez szemben áll az ellenzéki összefogás pártjainak érdekével.

Márki-Zaynak a pártokkal sok baja van, mert azok egymással versengenek, és füstös szobákban döntenek fontos dolgokról, ezzel szemben ő azt tartja, döntsenek az emberek.

Szerinte Gyurcsány Ferencnek nem szabad az ellenzéki lista élére kerülni, Dobrev Klárával pedig nem lehet leváltani Orbán Viktort. A DK-t ugyanolyan jól szervezett, bolsevik típusú pártnak tartja, mint a Fideszt, amelyben nem lehet kibeszélni, és igen erős a vezérkultusz.

A miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, tisztában van vele, hogy az emberek utálják a pártokat, ezt tudomásul kell venni. Azzal is tisztában van, hogy személye zavarja az ellenzéki pártokat. Ezzel szemben ő a civilekre épít, akik nagy számban és lelkesen segítik munkájukat, erre építve szeretné megújítani a politikát.

Az újságíró ezután több kérdésen keresztül is firtatta a Pride-ról, a homoszexualitásról vagy Szájer Józsefről alkotott véleményét, mire Márki-Zay Péter közölte, hogy Szájeren kívül „nagyon sok további fideszesről lehet tudni, hogy meleg”. Mint hozzátette, természetesen nem mond neveket, mert ezek az emberek eddig sem vállalták fel, hogy ez köztudomású legyen.

Arra a kérdésre, miszerint nem tartja-e helytelennek Orbán Gáspár esetleges homoszexualitásáról szóló videóüzenetét, Márki-Zay kitartott állítása mellett, mert szerinte a miniszterelnök fia közszereplő. Sőt, akár közszereplő Orbán Gáspár, akár nem: a szexuális orientációja szerinte nem magánügy, hiszen „Orbán Viktor homofóbiája meg a pártjában, illetve a családjában lévő melegek viszonya nem magánügy”. Szerinte éppen az ő megnyilvánulását követően kezdte félretenni a homofób kártyát a Fidesz, mert az ellenzéki pártok képtelenek voltak megakasztani a gyűlöletkampányt.

A polgármester azt is elmondta, csak akkor ül be a parlamentbe, ha ellenzéki miniszterelnök-jelölt lesz, vagy egyéni körzetében legyőzi Lázár Jánost. Ugyanakkor nagy dilemma előtt állna, ha bejutna ugyan a parlamentbe, de az ellenzék továbbra is ellenzék maradna: nem szeretne azzal szembesülni, hogy marad-e polgármester, vagy inkább beül az ellenzék soraiba az Országgyűlésben.