Márki-Zay is támogatja az őket érintő titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát

Márki-Zay is támogatja az őket érintő titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter is nyilvánosságra hozná azt a titkosszolgálati jelentést, amely az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett amerikai pénzeket vizsgálta. Korábban a fideszes Kocsis Máté kezdeményezte ezt, de támogatta az ötletet a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke is. Még Orbán Viktor is megszólalt a témában.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén megtették első jelentésüket a titkosszolgálatok a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett amerikai pénzekről. – Az ügyben megismert tények megdöbbentőek, a helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogy azt az eddigi nyilatkozatokból gondolni lehetett – értékelte az ülés után a fideszes Kocsis Máté, aki éppen ezért a titkosítás feloldását kezdeményezte. Nem sokkal később Sas Zoltán, a bizottság jobbikos elnöke a közösségi oldalán jelezte: támogatja, hogy a lehető legszélesebb körben mindenki megismerhesse azokat az adatokat, amelyeket a testület kapott. Már dolgozik rajta, hogy a titokgazdával kapcsolatos egyeztetések után nyilvánosságra tudjanak hozni minél többet az általuk megismert titkosszolgálati anyagokból.

Habár a hír nyilvánosságra kerülésének idején Márki-Zay Péter éppen a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülését vezette, később ő is reagált. – Támogatom Kocsis Máté javaslatát, hozzák nyilvánosságra a titkosszolgálatok jelentését – írta, hozzátéve, hogy nekik nincs titkolnivalójuk „a Fidesszel ellentétben”.

Az ügyről Orbán Viktor is megszólalt, amikor péntek reggeli közrádiós interjúban a tanárok melletti tiltakozásról ugyan nem, de erről kérdezték. Arról még nem akart nyilatkozni, hogy támogatja-e a témában készült titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra hozatalát, ehhez meg kell hallgatnia az illetékeset. – Egy dolog azonban biztos: jó okunk van arra, hogy megdöbbenjünk – fogalmazott, hozzátéve, hogy a helyzet egyszerű. Az a helyzet, hogy „a választást megelőző időszakban a baloldali pártokat és azok vezetőit külföldről fizették, talán fizetik is”. Az a kérdés szerinte, hogy a politikusok mit ígértek cserébe.