Márki-Zay Péter a Párbeszéd vagy az Új Világ frakciójába ülne be

Márki-Zay Péter a Párbeszéd vagy az Új Világ frakciójába ülne be

Pálinkás József (b), Márki-Zay Péter (k) és Karácsony Gergely (j) a sajtótájékoztatón

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Karácsony Gergely fémjelezte Párbeszéd vagy a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt frakciójában ülne az Országgyűlésben Márki-Zay Péter – ezt pénteken délelőtt jelentették be.

Az ellenzéki pártok megállapodásának értelmében mindenkinek, aki elindul az előválasztáson egyéni jelöltként, már előre közölnie kell, hogy melyik frakcióba ülne be. A cél ugyanis, hogy az idén őszi előválasztás majd a jövő tavaszi parlamenti voksolás után az Országgyűlésbe kerülő ellenzéki indulók ne függetlenként legyenek a parlamentben, hanem valamelyik pártot erősítsék.

Márki-Zay Péter – amellett, hogy versenyben van a közös miniszterelnök-jelölti posztért – a hódmezővásárhelyi egyéni választókerületben indulna el a Fidesszel szemben. Mivel párt nem áll mögötte, így neki is választania kellett már előre, hogy melyik frakcióban foglalna helyet. Péntek délelőtti sajtótájékoztatója szerint a legkisebb jobb- és a legkisebb baloldali párt mellett döntött, e kettő: a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt és a Karácsony Gergely nevével fémjelzett Párbeszéd. Azt mondta, hogy ezzel tudja leginkább demonstrálni a civilségét és a függetlenségét.

Pálinkás József örömét fejezte ki politikustársa döntése miatt. Mint mondta, ők egy tisztességes, polgári jobbközép, a szabadelvű konzervatív értékek iránt elkötelezett politikát fognak megvalósítani, emellett természetesen a mindenki iránti szolidaritást is képviselik. – Magyarországon középről kell kiindulni a változásnak – fogalmazott.

Karácsony Gergely szavai szerint most arra van szükség, hogy az ellenzéki egység legyőzze a Fideszt és újraegyesítsék Magyarországot, ebben pedig mindenkinek meg kell találnia a helyét, függetlenül attól, hogy bal- vagy jobbközép gondolkodású. A Fidesszel ugyanis nem az a baj szerinte, hogy jobboldali, hanem az, hogy populista, megosztó és végtelenül korrupt.

A hódmezővásárhelyi polgármester egyúttal azt is felvetette, hogy több hozzá hasonló párton kívüli jelölt indulna az előválasztáson, akik most arra várnak, hogy valamelyik párttól kapjanak úgynevezett befogadó nyilatkozatot, vagyis garanciát arra, hogy a frakciójukban ülhetnek majd. Kitért arra is, milyen országot szeretnének, például olyat, ahol „a fideszes politikusok is felvállalhatják homoszexualitásukat, mert semmi szégyellnivaló nincs ebben”.

Habár mindhárom politikus a közös miniszterelnök-jelölti posztért is versenyez, vagyis egymás vetélytársai, erre különösebben nem tértek ki. Karácsony Gergely csak annyit említett, hogy mindhárman olyan típusú politikát képviselnek, amellyel méltányos szövetségesek az Orbán-rezsimmel szemben, Márki-Zay Péter pedig több vitát sürgetett a jelöltek között.