Márki-Zay Péter: Gyurcsány és a háború miatt nyert a Fidesz

Márki-Zay Péter: Gyurcsány és a háború miatt nyert a Fidesz

Márki-Zay Péter a Partizánban 2022. április 4-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány és a háború miatt nem szavaztak az emberek az ellenzéki összefogásra, értékelte az eredményt hétfőn a Partizán műsorában Márki-Zay Péter. A kormányfőjelölt szerint viszont a fő ok a propaganda. Ha valaki megnézi Orbán Viktor arcát a szavazás leadásakor, akkor pontosan tudja, ő sem volt biztos a győzelemben, fogalmazott.

Gulyás Márton rákérdezett arra, azok után, hogy három választást elbuktak, amikor a korrupció üzenetével kampányoltak, érdemes-e még erre kihegyezni a dolgot? Márki-Zay szerint erkölcsi kötelesség felszólalni a lopás elől. Úgy látja, volt egy halvány remény a győzelemre, azt pedig senki nem gondolta, hogy ilyen jelentős különbséggel nyerhet a Fidesz. Az egész életét rátette a Fidesz elleni küzdelemre, és igyekeztek mindent megtenni a maguk részéről, ellenzéki MTI-ben és Migránsszámlálóban is gondolkoztak, sorolta. Az taglózta le elsősorban, hogy az eredményen ez nem látszott. Akkor lehet, hogy mégsem adtak jó válaszokat, nem?, érdeklődött Gulyás. A kormányfőjelölt szerint korábban mérték, hogy a Jobbik szavazóinak harmada elveszett, de most azt látták, hogy kétharmaduk nincs már velük. A Jobbik vesztette el a szavazóit, így az összefogás ezeket az embereket – jelentette ki Márki-Zay Péter. Ha a baloldalt vesztették volna el szerinte, nem a Mi Hazánk jutott volna be, hanem a Kétfarkú Kutya Párt. 

Nem lehetséges, hogy az összefogás témája inkább elidegenítette a választókat? Márki-Zay nem hiszi, a Jobbik szavazóinál látta csak, hogy nem akartak a Gyurcsány-show miatt rájuk szavazni. Ők morzsolódtak le főleg szerinte, de úgy látja, összefogás nélkül nem ment volna. A Fidesz-kampány elsősorban az ellenzéki szavazók elbizonytalanításáról szólt a hódmezővásárhelyi polgármester szerint. És úgy látja, ez sikeresnek is bizonyult, mert a szavazók valóban úgy gondolták, hogy ők háborúba vinnék az embereket. 

Jakab Pétertől ő is több szavazatot várt, de jól látni, hogy a szavazóinak többsége már DK-s szavazó Márki-Zay szerint. Arra büszke, hogy a fiatalokat meg tudták szólítani, a konzervatív értelmiség rájuk szavazott, illetve szerinte a tudatos roma szavazók rájuk voksoltak. Ha nem tudtak volna sok cigány szavazót meggyőzni, akkor a Fidesz nem Kis Grófóval vagy Győzikével kampányolt volna – fogalmazott. 

Gulyás Márton felvetette, hogy egy dunaújvárosi időközin nyerni tudott az ellenzék, most viszont nagyon veszített Kálló Gergely. Ennek az oka nem Márki-Zay személyében keresendő? A politikus szerint nem, egy jobboldalibb körzetnél főleg nem valószínű ez, viszont egy időközin Gyurcsány személye, úgy látja, nem mozgósít annyira, mint parlamenti választáson. A politikus mindenesetre köszönetet mondott Gyurcsánynak, amiért hátrább lépett az elmúlt időszakban. Úgy látja, a leginkább a háború miatt vesztettek szavazatokat.

Volt-e olyan vízió, amivel az ellenzék meg tudta volna szólítani az embereket? Márki-Zay szerint ilyen volt a csak felfelé szlogenje, továbbá a szociális gondoskodás programja, például. Az előző választásokat sem azért bukta el szerinte az ellenzék, mert nem ígért, hanem mert a legszegényebb emberek a Fideszre szavaznak, és nem az ellenzéktől várják a sorsuk jobbra fordulását. Ugyanis ők nagy töménységben kapják a propagandát, a köd elhomályosítja a látásukat, csak arra fókuszálnak, hogy jönnek a migránsok, és megerőszakolják a gyermekeket – fejtegette Márki-Zay. Hozzátéve, Göebbels óta tudják, hogy ez működik. 

Márki-Zay szerint sokan azért nem szavaztak az ellenzékre, mert attól féltek, adóemelés lesz. Tehát nem gondolja úgy, hogy ha azzal kampányolnak, mint Botka László korábban (Fizessenek a gazdagok!), ha baloldalibb üzeneteket hangsúlyoznak, akkor nyerni tudnak.

Mi a kormányfőjelölt felelőssége ebben? Szerinte az, hogy arról beszélt egyszer, hogy fegyveres segítséget adnának, illetve a NATO-erőkre hivatkozott. Ha a kezdetektől fogva ő is békeangyalként beszél, akkor talán jobb eredményt érnek el, mondta. Pedig ő egyszer sem mondta szerinte, hogy elzárná az orosz gázcsapokat. Úgy látja, a propagandán ment el a dolog, ezt viszont nem gondolja stratégiai hibának. Most inkább úgy látja, hogy Orbán ebben a rendszerben nem győzhető le.

Hol voltak vasárnap este az ellenzéki vezetők mögüle? Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter például látványosan külön tartottak beszédeket. Márki-Zay állítása szerint érzett olyat, hogy nem mindenki akar nyerni, de ők megállapodtak mindenben, az egységet hangsúlyozták. Ha győztek volna, annak anyagi és személyi hasznát a DK és a Jobbik aratta volna le, nem Márki-Zay Péter. Hogy ez nem az ő küzdelmük lett volna, azt nem lehet szerinte mondani. 

Egy üzenete van mindenkinek, maradjanak itt, küzdjenek együtt, ne adják fel. Ezért akarta azt is, hogy vasárnap este a családtagjai álljanak mögötte.

Donáth Anna hétfőn reggel azt mondta, hogy az ellenzéknek nincs vezetője. Milyen együttműködés az, ahol vasárnap még ő az ellenzék vezetője, hétfőn viszont pária? Márki-Zay szerint ezt tőlük kellene megkérdezni, ő viszont ki fog állni mindenki mellett, küzd tovább. Nem Gyurcsány Ferenccel és Jakab Péterrel, de minden emberrel, aki számít a segítségére, harcolni fog, mondta. Az ő közvetlen felelőssége szerinte nem merül fel, mert az összes pártfinanszírozás másokhoz ment volna. Ezt a pártok mind maguknak zsebelték be, jelentette ki. 

Nem igaz az, hogy nem volt egy jól strukturált kampánycsapata? Márki-Zay semmi olyasmit nem tapasztalt, hogy a kampányfőnök ne tudta volna érvényesíteni az akaratát. Neki, Márki-Zaynak volt problémája ezzel, de nem hiszi, hogy a kampányfőnökének lett volna. 

Arról nem döntött még Márki-Zay Péter, hogy beül-e a Parlamentbe, vagy marad Hódmezővásárhelyen polgármesterként. Szerint elsősorban a város fog dönteni erről, Hódmezővásárhelyen még változhat szerinte szavazatok aránya. Ha Hódmezővásárhelyen első helyen fut be végül, akkor beül az Országgyűlésbe, viszont nyomós okok szólnak amellett is szerinte, hogy maradjon polgármester. Ki meri jelenteni, hogy nem fog távozni a politikából? Márki-Zay szerint nem is tudna, hiszen polgármester marad mindenképpen. 

A választásról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!

Címkék: Márki-Zay Péter