Márki-Zay Péternek lenne ötlete, hogyan induljon az ellenzék az önkormányzati választáson

Márki-Zay Péternek lenne ötlete, hogyan induljon az ellenzék az önkormányzati választáson

Márki-Zay Péter, miután megnyerte az előválasztás második fordulóját (Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is hiszem, hogy az előválasztás az elmúlt évek egyik legnagyobb politikai innovációja volt és az egyetlen járható útja annak, hogy az ellenzékiek maguk választhassák ki a helyben leginkább beágyazott és a legtöbbek által támogatott jelöltet – erről írt Márki-Zay Péter a Facebook-oldalán egy évvel azután, hogy tavaly ugyanekkor megnyerte a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját is. Azzal érvelt, hogy az ellenzéki szavazók maguk választhatták ki, hogy kiket tartanak arra a legalkalmasabbnak, legesélyesebbnek, hogy kihívója legyen a Fidesznek az országgyűlési választásokon. Közel 800 ezer szavazó mondott ekkor véleményt, amely szerinte azt igazolja, hogy fontos és szerves része lett az előválasztás a demokratikus kiválasztási rendszernek.

Az ugyanakkor ismert, hogy végül április 3-án a Fidesz kétharmados győzelmet szerzett, az ellenzéki egyéni jelöltek pedig a 106 körzetből mindössze 19-ben tudtak nyerni.

Márki-Zay Péter mindenesetre bírálta, hogy az elmúlt időszakban egyes politikusok és egy párt részéről – itt nem konkretizált, de vélhetően a Demokratikus Koalícióra gondolt – már elhangzottak olyan kijelentések, melyek azt sejtetik, hogy „önös politikai érdekből szeretnék megkerülni az előválasztási rendszert”. Véleménye szerint ez elsősorban a Fidesz érdekeit szolgálja, másodsorban pedig olyan erőkét, amelyek „továbbra sem érdekeltek a hatalomváltásban, hanem egyéni politikai érdekek vezérlik”. Ezt azonban ezúttal sem részletezte.

A politikus úgy látja, hogy a következő időszakban meg kell vizsgálniuk, annak a lehetőségét, hogy az előválasztáson győztes jelöltek az önkormányzati választáson pártlogók nélkül, helyi civil, lokálpatrióták összefogásában, egyesületi színekben vagy függetlenként vegyék fel a versenyt a Fidesz jelöltjével szemben. A mostani tapasztalatok alapján ugyanis azt szűrte le, hogy így van nagyobb esély a Fidesz legyőzésére a legtöbb településen.