Maszkviselésre szólítja fel a hétvégi tömegrendezvények résztvevőit az orvosi kamara

Maszkviselésre szólítja fel a hétvégi tömegrendezvények résztvevőit az orvosi kamara

A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői érkeznek az Országház előtti Kossuth Lajos térre 2018. március 15-én (Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tömegrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vegyenek részt, maszkban – kéri a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége az MTI-hez pénteken eljuttatott felhívásában.

„A Magyar Orvosi Kamara elnöksége arra kéri honfitársait, hogy a koronavírus-járvány agresszív, súlyos szövődményeket okozó változatának gyors terjedése miatt tömegrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vegyenek részt, és viseljenek maszkot” – olvasható a felhívásban.

Rusvai Miklós virológus aggódik is amiatt, hogy az október 23-i tömegrendezvények berobbantják a járvány negyedik hullámát. Napi 150 körüli halottat becsül a negyedik hullám csúcsára a víruskutató, aki az október 23-i tömegrendezvények után még több fertőzöttre számít. A szakértő az ATV-nek beszélt annak fontosságáról, hogy lehetőleg a rendezvények szervezői is figyelmeztessék a résztvevőket, hogy önmaguk érdekében, a szomszédjuk érdekében lehetőleg viseljenek maszkot.

Az 1956. október 23-i forradalom évfordulóján több fővárosi helyszínen rendeznek megemlékezéseket. Szombat reggel a Kossuth Lajos téren tartanak megemlékezést, emellett több helyszínen is vonulásos rendezvények, illetve demonstrációk lesznek a belvárosban. A CÖF-CÖKA által rendezett többórás Békemenet végén Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet délután fél négy körül, a Bajcsy-Zsilinszky út és Andrássy út sarkán. 

Egységben a szabad Magyarországért! címmel az ellenzéki pártok 16 órai kezdettel az Andrássy út - Dózsa György út sarkán tartanak közös megemlékezést '56 hőseiről, amelyen beszédet mond (sorrendben) Jakab Péter, Fekete-Győr András, Dobrrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter.

Az ellenzéki szervezők egyébként kérték, „a járványhelyzetre való tekintettel lehetőség szerint mindenki hordjon maszkot!”. A Civil Összefogás Fórum is Facebook-posztjában egy frissítés formájában már közzétette, hogy maszk használata ajánlott.