Mazsihisz: Elkeserítő, hogy ezek a toxikus szavak egy magyar keresztyén templomban hangzottak el

Mazsihisz: Elkeserítő, hogy ezek a toxikus szavak egy magyar keresztyén templomban hangzottak el

Grósz Andor (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reméljük, hogy az egyházi vezetés a legszigorúbb eréllyel fog gátat szabni az olyan gondolatmenetek hirdetésének, amelyek sértik a zsidó nép méltóságát – így fogalmazott Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke csütörtöki közleményében. Ebben arra reagált, hogy az érdi evangélikus lelkész, Labossa Péter Mihály arról beszélt prédikációjában, hogy szerinte Isten azért engedte, hogy megtörténjen a holokauszt, mert a zsidóság elutasította és elárulta Jézust.

A Mazsihisz elnökének közleménye szerint „az elmúlt hónapokban szerte a világban ijesztő gyorsasággal nőtt az antiszemitizmus, ezért egy magyar zsidó embert sem érhet váratlanul, ha már a magyar nyilvánosságban is a zsidó vallási hagyományra és a zsidó népre vonatkozó súlyosan sértő beszédet hall”. Különösen fájdalmasnak tartja, hogy egy, a zsidósággal kifejezetten jó kapcsolatot ápoló egyház felkent papja a szószékről terjeszti azt az évezredek óta ismert vádat, hogy a zsidóság saját maga felelős az őt ért történelmi csapásokért, beleértve a nácizmus bűneit is. – Elkeserítőnek találjuk, hogy ezek a holokauszt áldozatainak az emlékét meggyalázó, éppen a soá 80. évfordulójának évében hirdetett toxikus szavak egy magyar keresztyén templomban, magyar keresztyének előtt, méghozzá egy olyan keresztyén magyar ember szájából hangzottak el, aki – esküje szerint – az életét az igazságnak és Isten szolgálatának szentelte – fejtette ki.

A közlemény azzal zárult, hogy ismerve a Magyarországi Evangélikus Egyház őszinte elkötelezettségét az antiszemitizmus minden formájával szemben, nagyon remélik, hogy az egyházi vezetés a legszigorúbb eréllyel fog gátat szabni az olyan gondolatmenetek hirdetésének, „amelyek sértik a zsidó nép méltóságát, és mérget csepegtetnek a hívő emberek lelkébe”.

Az ügyben az evangélikus egyház feje, Fabiny Tamás is megszólalt és elhatárolódott a lelkész szavaitól.