Újabb engedetlenkedő tanárnak mondtak fel

Újabb engedetlenkedő tanárnak mondtak fel

Polgári engedetlenség a fővárosi Jaschik Álmos Művészeti Gimnáziumban 2022 szeptemberében (Fotó: Magyar Hang/R. Kiss Kornélia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 70 éves elemző közgazdász próbaidőn volt a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban, matematikát tanított, és többször részt vett polgári engedetlenségben – tudta meg a Telex. A gimnáziumban a tanárok tiltakozásának egyik oka az iskolaépület állapota volt, ezt a polgári engedetlenségben részt vevők már szeptemberben jelezték. A diákok és a szülők elégtelen fűtésre és csótányokra panaszkodtak.

Azonnali hatállyal megszüntette a tankerület Szabó Márton közalkalmazotti jogviszonyát, aki nyugdíjasként, részmunkaidőben tanított matematikát a budapesti Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikumban, és rendszeresen részt vett a polgári engedetlenségi akciókban – tudta meg a Telex. Szabó Mártonnak december 31-én járt volna le a próbaideje, de egy december 19-i keltezésű levélben a tankerület jelezte: december 30-án indoklás nélkül megszűnik a jogviszonya. Próbaidő alatt a munkáltató és a munkavállaló is felmondhat azonnali hatállyal, úgy, hogy ezt indokolnia sem kell, ezért az iskolának sem kellett indokolnia a felmondást.

Szabó decemberben a Telex szerint 36 óráját nem tartotta meg, mert polgári engedetlenséggel tiltakozott a közoktatás problémái ellen. 

A Jaschik Álmos Művészeti Szakgimnázium és Technikum nemrég azzal került be a hírekbe, hogy a diákok és a szülők szerint súlyos problémák vannak a fűtéssel és a rovarirtással is. Az RTL Híradóban az iskola diákjai által készített felvételeken látszik, hogy jól megtermett csótányok másznak az iskola folyosóján. Egy ott tanuló gyerek apja a műsorban azt mondta: az iskolában néha a tizenhét fokot sem éri el a hőmérséklet, a tető beázik, az igazgatóság pedig azt kérte a gyerekektől, hogy vigyenek magukkal pokrócot. Az intézmény igazgatója szerint ugyanakkor gondoskodnak a rovarirtásról, és hideg sincs.

A Magyar Hang szeptemberben tudósított az iskolában szervezett – akkor két órás – polgári engedetlenségről. Az akcióról készült fotónkon Szabó Márton is szerepel (balról a harmadik) Ezen a szeptemberi napon a 90 fős tantestület töredéke, mindössze hat fő szüntette be a munkát. Az épület állapotára már akkor is panaszkodtak az ott tanító tanárok. Erről az utcára kifeszített, veszélyt jelző piros-fehér csíkos szalag is árulkodott, amely az utcán közlekedőket védte az épületről lehulló cserepek veszélyétől. – Botrányos állapotban van a ház, nagyon régen újították fel, és most sem költenek rá, folyamatos műszaki állagromlást tapasztalunk. A tető miatt már a katasztrófavédelem is kiszállt, mert leesett egy cserép, azóta elkezdték javítani. De rossz állapotban vannak a mosdók, és a nyílászárók is, alsó hangon tízből négy nem zárható – mondta a Magyar Hangnak az egyik tiltakozó pedagógus, aki neve elhallgatását kérte.

Pedig a 110 éves, elegáns épület a maga korában a legmodernebb iskolaépület volt, a századeleji nagy budapesti iskolaépítési program eredménye, amely az akkori főpolgármester, Bárczy István nevéhez köthető. További részletek a cikkben olvashatóak.