Még mindig nem találták meg a turai vadmérgezés minden áldozatát

Még mindig nem találták meg a turai vadmérgezés minden áldozatát

Fotó: Deák Gábor MME

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyedik hete folyik a turai vadmérgezések felderítése, amely során folyamatosan nő a megtalált csalétkek és az elpusztult állatok száma. A több mint száz mérgezett csalétekre és félszáz mérgezett állat tetemére augusztus közepén találtak rá a szakemberek a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén– hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye. 

Mint írták, az áldozatok 96%-a védett madár volt. Az azóta is tartó keresésekben az MME és a Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság méreg- és tetemkereső kutyás egységei, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagjai és önkéntesek is aktívan közreműködnek, illetve lakossági bejelentések is érkeztek.

Több új mérgezési gócpontot is találtak a szakemberek, így a legújabb eredmények alapján kirajzolódott, hogy a tettes közel 8000 hektáron helyezett ki csalétkeket. Az összehangolt munkának köszönhetően eddig 114 mérgezett állatot és 132 csalétket találtak. Az áldozatok között 8 védett állatfaj 93 egyede: 76 barna rétihéja, 7 egerészölyv, 3 holló, 2 barna kánya, 2 erdei pityer, 1-1 hamvas rétihéja, rétisas és aranypettyes bábrabló bogár szerepel, a természetvédelmi kár meghaladja a 6,5 millió forintot. Emellett áldozatul esett a mérgezésnek nyolc róka, két dolmányos varjú és egy szajkó, továbbá négy háziállat (két kutya és két macska) is. Egy helyi lakos kutyája sétáltatás közben fogyasztott az egyik csalétekből, szerencsére kevés méreganyag jutott a szervezetébe, és így a gazda lélekjelenlétének köszönhetően, a gyors állatorvosi beavatkozás megmentette a kutya életét.

Az MME közleménye szerint több régebbi nyom is arra utal, hogy nem csak most történt mérgezés a területen, hanem kisebb intenzitással valószínűleg néhány hónappal korábban is előfordult már. Sőt: 2010-ben is történt hasonló eset a vadásztársaság területén. Akkor egy parlagi sas, öt holló, négy egerészölyv, három barna rétihéja és egy dolmányos varjú került elő, a mérgezett csalétkek pedig naposcsibék voltak.

A turai vadmérgezésről a Magyar Hang is írt részletesen, cikkünk itt olvasható.