Meghosszabbították az áfacsalás-gyanúba keveredő Joób Mártonék letartóztatását

Meghosszabbították az áfacsalás-gyanúba keveredő Joób Mártonék letartóztatását

Joób Márton (Fotó: Joób Márton hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ügyészség az eljárás meghiúsításának, valamint a szökés, elrejtőzés veszélye” miatt döntött úgy, meghosszabbítja Joób Mártonnak és társainak letartóztatását.

További három hónappal hosszabbították meg a közel 250 millió forintos áfacsalással vádolt szegedi önkormányzati képviselő, Joób Márton és hét társa letartóztatását – értesült a Magyar Hang. Információinkat Szanka Ferenc, Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője is megerősítette. Mint írta, a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően nyolc gyanúsított letartóztatását hosszabbította meg három hónappal, azaz november 30-ig. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, a végzések nem véglegesek, azokkal szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbezéssel élhetnek.

Hogy miért volt szükség a letartóztatások meghosszabbítására, arra úgy válaszolt: „az ügyészség személyenként eltérő okok miatt, jellemzően az eljárás meghiúsításának valamint a szökés, elrejtőzés veszélyének okán indítványozta a letartóztatás meghosszabbítását”.

Mint Szanka Ferenc írta, a letartóztatás további meghosszabbítása változatlan okok mellett vagy új okok felmerülése miatt is lehetséges, ahogyan annak megszüntetése vagy enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása is. – A letartóztatás a vádemelést megelőzően az elrendeléstől számított egy évig alkalmanként három hónappal, azt követően két hónappal hosszabbítható meg – közölte a szóvivő hozzátéve, a vádemelést követően elrendelt vagy fent tartott letartóztatás pedig az ügydöntő határozat kihirdetéséig tarthat.

„Marci egy érzékeny lelkű ember”

Mint korábban írtuk, Joóbék a gyanú szerint fiktív számlázással közel 250 milliós hátrányt okoztak a költségvetésnek. Ugyanis egy szórólap terjesztéssel foglalkozó gazdasági társaságuk 2013. és 2017. között valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadhatott be olyan cégektől, amik fiktív számlák kiállítására jöttek létre.

A nagycsaládos – tizenegy gyermekes – Joób egyébként az MSZP-ből már kilépett szegedi polgármester, Botka László bizalmasaként van számon tartva, ugyanakkor a szegedi önkormányzat jelezte, megdöbbenve értesültek az ügyéről, amiről semmilyen ismeretük nem volt, és amelynek semmi köze nincs képviselői munkájához.

A politikus édesapja pedig Joób István az Hit Gyülekezetének lelkésze volt, ám fia ügye miatt nyugdíjazását kérte. A gyülekezetet vezető Németh Sándor úgy reagált a Hit Rádiónak az ügyre korábban, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. „Meg vagyok róla győződve, hogy Marci egy érzékeny lelkű ember, ezért ha hibázott is, nem gondolnám, hogy azt kifejezetten rosszindulatból tette”.