Megszűnhet a hálapénz és megduplázódhat az orvosok bére

Megszűnhet a hálapénz és megduplázódhat az orvosok bére

Fotó: Unsplash/Jair Lázaro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Információink szerint a kormány ma az orvosi kamara javaslatairól tárgyal. A kamara a hálapénz büntetőjogi betiltását és jelentős orvosi béremelést javasol – jelentette a kormányközeli Origo. A hírportál rövid híre szerint a kormány hajlik a kamara javaslatainak elfogadására, és megduplázzák az orvosi béreket, 120 százalékos béremelés jöhet.

– A hálapénz tiltására az orvosi kamara büntetőtörvénykönyv-módosítást javasolt. A kamara a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett a hálapénzfizetést is büntetőjogilag szankcionálná. A mai kormányülés elején a miniszterelnök javasolta a kormánynak, hogy vegyék napirendre a kamara javaslatát. A kormány mai ülésén erről is dönteni fognak, előzetes vélemények alapján a kormány kész saját javaslatává tenni a kamara Btk. módosító szándékát – írta az Origo.

A témával kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban lapunknak is arról beszélt, havi bruttó 1 millió forintos fizetést javasolt az orvosoknak. Kincses Gyula a hálapénzzel kapcsolatban már az év elején is megerősítette a MOK korábbi álláspontját, amely szerint csak úgy lehet megszüntetni, ha nem többlépcsős, de jelentős béremelést hajt végre a kormány.