Megtalálta a KSH, hogy kitől szivárogtak ki az embargós kiskereskedelmi adatok

Megtalálta a KSH, hogy kitől szivárogtak ki az embargós kiskereskedelmi adatok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) épületének bejárata a főváros II. kerületében, a Keleti Károly utcában (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vezetői és munkatársai nem küldtek embargós adatot jogosulatlan félnek – közölte a KSH pénteken az MTI-vel miután belső vizsgálatot folytatott a hivatalos statisztikai adatok előzetes hozzáféréséhez kapcsolódó embargó szabályainak megsértése ügyében. A KSH a 2023. február 4-én tudomására jutott esetet vizsgálta, amely szerint a kormányközeli Makronóm Intézet a február 6-i megjelenésű kiskereskedelmi adatok hivatalos közlését megelőzően embargós statisztikai adatok alapján készült elemzést juttatott el a sajtónak.

A vizsgálat megállapította, hogy a hivatalos közlést megelőzően, egy – az adatokhoz előzetes hozzáférés keretében szabályosan hozzájutó, az embargó szabályait elfogadó nyilatkozattal rendelkező – címzett titkársága továbbította a Makronóm Intézet számára a gyorstájékoztató adatait. Az eset az előzetes hozzáférésben részesülő címzett által elismert tévedésből történt – írja a KSH közleményében.

Felidézik, hogy a hivatal tájékoztatási és kommunikációs politikája kimondja: az embargó megsértése maga után vonhatja a KSH által nyújtott előzetes hozzáférés lehetőségének visszavonását. A KSH az embargósértés ügyében a hivatkozott rendelkezéssel összhangban úgy döntött, hogy az érintett előzetes hozzáférési lehetőségét a hivatalos statisztikai adatokhoz azonnali hatállyal visszavonja.

Annak érdekében, hogy az embargó szabályainak megsértése, illetve az ezáltal potenciálisan okozott károk bekövetkezése elkerülhető legyen a KSH az előzetes hozzáférés és a közzétételi naptár szerinti nyilvánosságra hozatal között fennálló időtartamot rövidíti. A gyorstájékoztatókat ezentúl a megjelenés napját megelőző naptári napon 18 órakor juttatja el az előzetes hozzáférésre jogosultak részére – közölte a KSH. A közleményben a KSH ismételten nyomatékosan felhívta minden érintett figyelmét az előzetes hozzáférés szabályainak – nyilatkozatban vállalt – betartására, miszerint a gyorstájékoztatók tartalmát tilos a hivatalos közzétételt megelőzően nyilvánosságra hozni, illetve harmadik személy részére továbbítani.

Az ügyben feljelentés is született, a párbeszédes Mellár Tamás fordult a hatóságokhoz bennfentes kereskedelem, bennfentes információ jogosulatlan közzététele, valamint hivatali visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt. Akkor azt írtuk, a jelentés vagy a KSH-tól, vagy valamely kormányzati szervtől szivároghatott ki.