Megvan, ki lesz Csák János utódja

Megvan, ki lesz Csák János utódja

Hankó Balázs, még a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkáraként (j) a Dunaújvárosi Egyetem jövőjéről tartott sajtótájékoztatón az egyetem könyvtárában 2024. június 5-én. Mellette Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtiszteltetés és felelősség az, hogy a miniszterelnök a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) vezetésére kért fel, nem posztot, hanem feladatot kaptam” – mondta Hankó Balázs, az új kulturális és innovációs miniszter hétfőn az MTI-nek adott interjújában. Hankó Balázs azt mondta: „nemzetünk versenyképességét és közösségein alapuló identitásának erősítését és őrzését kell szolgálnom”.

Köszönetet mondott Csák János leköszönő miniszternek, akitől az elmúlt években sokat tanult a vezetésről és a diplomáciáról. „Az ő munkáját kívánom folytatni” – hangsúlyozta. A kormányzati tapasztalatairól azt mondta, már sokfajta helyzetben segítette az elmúlt években a kabinet munkáját: volt már tanácsadó, miniszteri biztos, helyettes államtitkár és államtitkár is. A KIM-ben 2022 nyarától felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárként, majd 2022 decemberétől pedig négy terület, a felsőoktatás, szakképzés, felnőttképzés, innováció államtitkáraként végezte feladatát.

Ugyanakkor már 2010-től az egészségügyért felelős államtitkárságon tanácsadóként dolgozott, ezt követően pedig 2017-től mint az orvosegyetemek fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, majd 2020 nyarától mint felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár dolgozott Palkovics László miniszter mellett. – Így a hajnali munkakezdés már akkor a mindennapjaim részévé vált. Jól ismerem mind a minisztériumi, mind a kormányzati működést, és szeretek és tudok is sokat dolgozni – fogalmazott Hankó Balázs.

A szakmai hátteréről azt közölte, hogy eredendően gyógyszerész és egyetemi oktató, de az utóbbi években közszolgálatban dolgozott különféle vezetői állásokban. „Úgy érzem, alapos ismeretekkel rendelkezem a felsőoktatás, és több szakterülettel a tudományirányítás és a közintézmények megújításával kapcsolatban. Hagyományos gyógyszerészi család tagjaként a történelem szeretete mellett nem is volt kérdés, hogy szüleim pályáját kövessem, így végeztem 2001-ben a Semmelweis Egyetemen is, ahol egyszerre kezdődött el a gyógyszerészi és az oktatási-kutatási pályám” – mondta a minisztérium élére felkért politikus.

Úgy folytatta, hogy az egyetem főgyógyszerészeként felelős volt az ország legnagyobb betegellátó intézményének, a Semmelweis Egyetemnek a gyógyszerellátásáért, több tantárgy oktatója volt, kutatási területe a gyógyszerészi gondozás és beteg-együttműködés a helyes gyógyszeralkalmazás érdekében. Hozzátette: 2022-ben habilitált és 2023-ban kapta egyetemi tanári, professzori kinevezést a Semmelweisen; az egyetem vezetésében Merkely Béla rektor stratégiai helyettese volt a helyettes államtitkári kinevezéséig, 2020 nyaráig.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, lemondott Csák János kulturális és innovációs miniszter. Szerinte Orbán Viktor három dolgot kért tőle, ahogy minden tárcavezetőtől: hogy a meglévőre építve alakítson ki ütőképes működési rendszert, hogy a tárcához tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és hogy legyenek megfelelő utódok, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket. Ebből a rendszerépítés és programkialakítás nagyon gyorsan haladt, annyira, hogy „amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van. E tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek” – indokolta döntését.

Címkék: Csák János