Menczer Tamás: 1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben

Menczer Tamás: 1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán 2023. július 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„1956-ban a magyar emberek fellázadtak a kommunista diktatúrával szemben, ez világos, egyértelmű tény, nem vitakérdés” – jelentette ki a kormánypárti Origónak Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

Lapunk is beszámolt a Vlagyimir Putyin megbízásából készült új történelemkönyvről, mely egyebek közt lefasisztázza az 1956-os szabadságharcosokat, a nyugati titkosszolgálatok által gerjesztett akciónak titulálja a felkelést és a szovjet csapatok 1989. évi kivonásán siránkozik. Az államtitkár így folytatta: „Minden ezzel ellentétes állítás hamis. Ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel”. Az orosz Barátságért kitüntetéssel jutalmazott külügyminiszter, Szijjártó Péter azonban még egyáltalán nem reagált a történelemhamisító tankönyvre, pedig Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke írásbeli kérdéssel fordult hozzá, amelyben azt szeretné megtudni, fellép-e Magyarország a putyini történelemhamisítással szemben. Idézi is az orosz tizenegyedikeseknek írt tankönyvet: „1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek”.

Gelencsér szerint egy normálisan működő országban ilyenkor a külügyminisztérium nem hagyja szó nélkül ezt a felháborító esetet és bekéreti az illetékes nagykövetet. „Nem tűrhetjük, hogy a szovjet birodalmi elnyomás ellen az életüket áldozó magyarok emlékét tiporják sárba, pusztán azért, mert Vlagyimir Putyin kommunikációs eszközként használja hazánkat is egy véres háború legitimálásához! – teszi hozzá, majd bejegyzését azzal zárja, hogy az ellenzéki párt várja Szijjártó mihamarabbi válaszát és ellenlépéseit.

A lapunk által megkérdezett Jeszenszky Géza úgy vélekedett erről, hogy nem csak Szijjártó Péternek, de Orbán Viktornak is illene reagálnia az ilyen mértékű, a magyar nemzetet sértő történelemhamisításra. Az Antall-kormány külügyminisztere szerint evidens kell legyen, hogy a külügyminiszter berendeli a budapesti orosz nagykövetet, és ha komolyan veszi a magyar nemzet képviseletét, magánemberként is visszaküldi a Szergej Lavrovtól kapott Barátságért érdemrendet. Balázs Péter, a CEU oktatója, a Bajnai-kormány egykori külügyminisztere is úgy látja, Szijjártónak, Orbánnak vagy a köztársasági elnök Novák Katalinnak mindenképp reagálnia kell, hiszen a tankönyv kiadását lehetővé tévő orosz kultúrpolitika ezzel nemzeti ünnepünket is megsértette.

Lapunk egyébként ez ügyben kérdéseket küldött a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályának, Orbán Viktor hivatalának és megkerestük a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, de mostanáig egyik helyről sem kaptunk választ.