Merkely: Azok ülhetnek majd ki egy kávézó teraszára, akik már védettek

Merkely: Azok ülhetnek majd ki egy kávézó teraszára, akik már védettek

Merkely Béla megkapja a védőoltást (Fotó: Semmelweis Egyetem/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy kávézó teraszára is kiülhetnek és szabadon mozoghatnak nemsokára azok, akik megkapták az oltást, vagy átestek a fertőzésen – mondta Merkely Béla az RTL Híradónak.

Még nagyon sok a fertőzött, és bár egyre többen kapnak oltást, Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kormány szerint a jelenlegi korlátozások feloldására csak akkor lehet gondolni, ha az összes 65 év feletti regisztrált megkapta az oltást, és már legalább 2,5 millióan megkapták a koronavírus elleni vakcinát.

A kormány eddig még nem közölte, hogy milyen előjogokat élvezhetnének majd azok, akik megkapták az oltást, vagy már átestek a fertőzésen, de a Semmelweis Egyetem rektora megosztotta a csatornával az ezzel kapcsolatos tudását.

Szerinte lesznek különbségek: „én úgy tudom, hogy a nyitás elsősorban ott képzelhető el, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek mehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akiket már beoltottak, vagy átestek a fertőzésen."

A még nem oltottak azt követően sem mozoghatnak majd kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben – vélekedett. Jó célnak tartja a két és fél millió vakcina mielőbbi beadását, de szerinte száz százalékos biztonságban akkor lenne mindenki, ha 5 millió embert sikerülne beoltani.

Korábban Duda Ernő virológus azt mondta, szerinte a két és fél millió beoltott még mindig nem lesz elég az új megbetegedések visszaszorításához a brit variáns erős fertőzőképessége miatt. Szerinte legalább 3,5 millió beoltott ember kell a biztonságos nyitáshoz.