Mérő László: Az ellenzéki szavazók egyértelműen leváltották az eddigi ellenzéket

Mérő László: Az ellenzéki szavazók egyértelműen leváltották az eddigi ellenzéket

Mérő László (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tartozom az igazságnak azzal, hogy elmondjam: az előválasztás szavazatainak elemzése egyértelműen azt mutatta, hogy jelentős mértékű, szervezett trollkodás nem történt – írja Mérő László matematikus Facebook-oldalán. Úgy látja, semmi nem utal arra, hogy tömeges idegen beavatkozás lett volna a szavazás során, és csak egy közel százezres trollhadsereg tudta volna megváltoztatni az eredményt.

Persze nem gondolja, hogy a fair play szelleme vezette a Fideszt abban, hogy nem avatkozott be, valószínűbbnek tartja, hogy nem publikus méréseikből tudták, hogy nem érdemes, túl sokba kerül és az eredmény is kétséges.

– A 2018-as választás előtt ezt írtam: „Amikor Orbán Viktor a kampányban kifejtette, hogy az ország nem kormány-, hanem ellenzékváltó hangulatban van, egy pillanatra rosszul lettem. Nehogy már azt is ő mondja meg, milyen ellenzéke legyen. Pedig profi politikusként helyesen értékelte a helyzetet és tűpontosan fogalmazott – állapította meg Mérő László. Eközben Orbán Viktor jól tudta, hogy „elég néhány jól fizető képviselői állás, pár nagylelkűen elengedett büntetés, esetleg némi csúszópénz vagy ha nagyon muszáj, hát egy kis konc”, hogy életben tartsa ezt az ellenzéket, amely „valójában pajzsként védi őt”.

– Valóban, először váltsuk le az ellenzéket. Utána a Fideszt már könnyű lesz leváltani – idézi fel négy évvel ezelőtti írását a matematikus. Utána meglátása szerint három és fél évig nem történt semmi, de végül az ellenzék kiizzadta magából, hogy egységesen, egy listával és egy előválasztáson kiválasztott miniszterelnök-jelölttel lépjen fel 2022-ben a Fidesz ellen. – Csak épp a választáson a győztes személye okozott általános meglepetést – tette hozzá a győztes jelölt, Márki-Zay Péter személyére célozva. 

– Az ellenzéki szavazók a hipermagas részvétellel és a 87,883 szavazatos többséggel egyértelműen leváltották az eddigi ellenzéket. Mindegy, mit nyilatkozott Gyurcsány a választás másnapján (úgy, hogy hatperces beszédében említésre sem méltatta a győztest), mindegy, ki mit mond, a régi ellenzék akkor is le van váltva, ha a következő parlament remélhető többségének a többségét még a régi pártok képviselői alkotják – szögezte le Mérő.

Persze előbb a Fideszt le kell váltani jövő áprilisban, és ehhez elengedhetetlennek tartja, hogy mind a 10,285 szavazókörben ott legyen legalább két ellenzéki szavazatszámláló. Mint hangsúlyozza: „Ismerve Orbán Viktor és a Fidesz fogalmait a fair playről, azt mondom, hogy őket egy pillanatra sem szabad egyedül hagyni a választás napján, ezért kell minden szavazókörbe legalább két ellenzéki ember”.

Mérő nem hagy kétséget afelől, hogy ő maga hajlandó az ország bármely pontjára elmenni szavazatot számlálni, és garantálja, hogy a jegyzőkönyvet  addig nem írja alá, amíg a szavazatok összesítésének helyességéről meg nem győződött, és az eredményt el nem küldte minden pártnak és érdeklődő civil szervezetnek.

Arra buzdít, hogy legyen legalább 20,570 ember, aki hozzá hasonlóan erre szánja azt a jövő áprilisi vasárnapját, és „akkor hiába áll le véletlenül a központi szerver épp a választás alatt, mint 2018-ban, a csalás lehetősége föl sem merül majd”. 

– Ha már az ellenzékváltást így „mögcsináltuk”, akkor a döntő pillanatot ne lustázzuk el! – zárja végül posztját.