Műsorváltozás!

Műsorváltozás!

Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely a vasárnap esti eredményvárón (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kisebbfajta földrengés rázta meg a magyar közéletet: Márki-Zay Péter magabiztos győzelmet aratott az ellenzéki előválasztás második fordulójában. A fővárost valósággal letarolta, míg a vidéki eredmények kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat mutatnak közte és Dobrev Klára között. Valami egészen váratlan történt: nem néhány hónappal, de néhány héttel ezelőtt sem látszott esély a hódmezővásárhelyi polgármester győzelmére, sem az elemzők, sem a közvélemény-kutatók nem vetítettek előre ilyen végkimenetelt.

Nem ez volt Orbán Viktor forgatókönyve sem, az biztos! Propagandistáinak van némi igazuk, amikor krokodilkönnyeket hullajtva Dobrev Kláráért arról beszélnek, hogy egy külső szereplő meghekkelte az ellenzéki előválasztást. Csakhogy ez a hekkelés a demokrácia játékszabályai szerint történt; Márki-Zay Péter azok képviseletére is vállalkozott, akik szerint a kormányváltás túl komoly ügy ahhoz, hogy kizárólag a hagyományos ellenzéki pártelitekre bízzák. Hiszen 2010 óta láthatjuk, milyen eredménnyel veselkednek neki újra és újra a feladatnak.

A közös jelölt- és listaállítás a győzelem esélyével való jövő tavaszi indulás technikai feltétele, a siker kulcsa azonban a tartalom, a politikai üzenet. Ebben hozott újat Márki-Zay Péter, akinek az elkötelezett ellenzéki bázison túl is van mondanivalója sok-sok szavazónak. Új üzenettel persze mások is próbálkoztak az elmúlt tíz évben, de ő hitelesebben, a politikai múlt terhe nélkül tudja ezt megfogalmazni. Ezért rezonálnak rá oly sokan, ezért ragadja magukkal a lelkesedés a fiatalokat, ezért mozdult meg a budai polgárság; mintha tetszhalott állapotból ébredt volna fel megannyi szavazó. Az, hogy Márki-Zay Péter lesz Orbán Viktor kihívója jövő tavasszal, csodaszámba menő fejlemény. De most egy pokolian nehéz, aláaknázott, hosszú akadálypálya vár rá, a végső sikerre nincs garancia. Először is békét kell teremtenie a hátországban: a lelkes támogatók mellett meg kell győznie, meg kell nyugtatnia azokat, akik szerint ő nem más, mint egy álruhába bújt fideszes. Márki-Zay Péter győzelme fontos lépés a sokat emlegetett ellenzékváltás felé, de nem azonos azzal. Gyurcsány Ferenccel és pártjával a kampányban és választási győzelem esetén a parlamentben is számolnia kell. Az előválasztás ugyanakkor megmutatta, meddig is terjed a volt miniszterelnök politikai hatósugara, aki a nála kompetensebb, komolytalan gesztusoktól tartózkodó feleségével sem tudta a célját elérni. A győztes Márki-Zay Péter eközben mágnesként vonzza magához az új támogatókat az ellenzék soraiból is.

Hódmezővásárhely polgármestere képes volt reményt adni azoknak, akik nem akarnak beletörődni abba, hogy újra és újra, választásról választásról ugyanazt a meccset játssza le a magyar politika, előre borítékolható eredménnyel. De a neheze most következik. Ne legyen senkinek illúziója: Orbán Viktor gyorsan tudomásul veszi a műsorváltozást, azt, hogy Márki-Zay Péter ellopta tőle a Stop, Gyurcsány!-showt. Roppant gépezete alighanem az ellenfél konzervatív identitását próbálja kikezdeni, karaktergyilkos rohamokkal elvéve a bizonytalanok és a billegő fideszesek kedvét, hogy rá szavazzanak.

Márki-Zay Péter nagyon messze van még attól, hogy Magyarország miniszterelnöke legyen. A feladat nagyságát érzékeltetve: az előválasztáson bő hatszázezren vettek részt, míg a választási győzelemhez nagyjából hárommillió szavazóra van szükség. Nem látok a jövőbe, ám az az érzésem, hogy hosszú évek óta nem történt olyan fontos dolog a magyar politikában, mint aminek most a szemtanúi lehettünk. Ahol van új szereplő, ott talán új műsor is lesz.