Mi köze a Mi Hazánknak a mostanában népszerűvé vált uniós népszavazáshoz?

Mi köze a Mi Hazánknak a mostanában népszerűvé vált uniós népszavazáshoz?

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az Országgyűlés rendkívüli ülésén, mögött Novák Előd (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mi Hazánk is „belekeveredett” az európai uniós tagságunkat érintő népszavazási ötletelésbe az ellenzéki oldalon. Az első az volt, hogy Ujhelyi István konkrétan megnevezte a pártot, mint akik a témában „készülnek valamivel”, ezért lapunk meg is kérdezte őket, pontosan mivel. Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy még sajtótájékoztatót is összehívjanak a témában.

Sűrű napok vannak mögöttünk, legalábbis ami az uniós tagságunkat érinti. Ahogy arról lapunk is beszámolt, elsőként Ujhelyi István állt elő a népszavazás ötletével a hétvégén, majd hétfő reggel Gyöngyösi Márton, a Jobbik nemrég megválasztott elnöke is bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek Magyarország uniós tagságának ügyében. Pár órára rá Ujhelyi István úgy döntött, hogy az MSZP mégsem nyújtja be kérdését a választási irodához, mert az egységre törekszik. A szocialista politikus hétfőn este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában aztán arra a kérdésre, hogyan juthatott éppen egyszerre eszükbe a téma, a Mi Hazánkról kezdett beszélni. Azt vélelmezte, hogy a Jobbiknál is megvolt az az információ, hogy „a Mi Hazánk, Novák Elődék, akik egyébként elkötelezetten vagy taktikai vagy más okból, de EU-ellenesek, ők is készülnek valamivel”.

Hiába kerestük a Mi Hazánkat, arra konkrétan nem válaszoltak, hogy valóban készülnek-e valamivel. Azt ugyanakkor kifejtették, hogy ők az egyetlen párt, amely már évekkel ezelőtt felvetette, hogy népszavazást kell tartani az uniós tagságunkról, mert az Európai Egyesült Államok felé haladó EU helyett a nemzetek Európája jelenti külpolitikai programjuk alapját. Azt tudják, hogy nem lehet egyik napról, sőt egyik évről a másikra sem kilépni, de szerintük el kell készíteni az EU-tagságunk mérlegét, számba kell venni az egyéb lehetőségeket, hogy mi a legjobb alternatíva, hiszen az unión kívül is van élet, és az unió megszűnése után is lesz. – Szerintünk a döntést a magyar emberek kezébe kell adni újra, 2030-ig népszavazást kell tartani a kérdésben, hiszen mikor 2004-ben megkérdezték a választókat, még nem voltak kellő és megfelelő információk birtokában a döntéshez – írták.

A már benyújtott jobbikos kérdést ugyanakkor nem támogatják, mert – magyarázatuk szerint – uniós szinten akkora a baj és olyan súlyos gazdasági és energiaválság fenyegeti az Európai Uniót, amely során az is felmerült, hogy meg kell osztani a tagállamoknak az energiahordozóikat, így Magyarország a jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerülhet. Meglátásuk szerint ezért is szeretné a baloldal most, a jelenleginél is nagyobb baj megérkezése előtt hazánkat egy „ilyen hamis szavazással újra az unióhoz láncolni, amihez mi természetesen nem fogunk asszisztálni”.

Közben egyébként összehívtak egy sajtótájékoztatót is csütörtök délelőttre, ahol Novák Előd arról fog beszélni, hogy mi a Mi Hazánk terve az EU-tagságról szóló népszavazásról.