Miért stresszelünk karácsonykor?

Miért stresszelünk karácsonykor?

Képünk csak illusztráció. Karácsonyfa (Fotó: Sandra Seitamaa / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az év legszebb időszaka nagy feszültségekkel járhat, szakemberrel jártuk körbe, hogy mit tehetünk ellene.

Azért érezhetjük magunkat stresszesebbnek az ünnepek közeledtével, mert sok mindennek szeretnénk megfelelni ebben az időszakban. Azt szeretnénk, hogy karácsonykor legyen minden tökéletes, hiszen ezt az ünnepet körüllengi egy mitikus légkör – magyarázta lapunknak Tárnok Zsanett, a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Kórház és Szakambulancia klinikai szakpszichológusa. Mint kifejtette, már novemberben elindul a nyomás a fogyasztói társadalmakban, amikor kirakják a karácsonyi díszeket az utcán és áruházakban. – Mindenki azt érzi, hogy máris lemaradt valamiről. Ráadásul az év vége sokaknál erősebb időszak a munkában is, és ezt nehéz összehangolni a magánélettel – mondta. Stresszforrást jelenthet továbbá az is, hogy elvárás lett találkozni ilyenkor azokkal a rokonokkal is, akikkel egyébként nem annyira jó a kapcsolat. Ezt akkor is megtesszük, ha egyébként nincs hozzá kedvünk.

Tárnok Zsanett úgy vélte, a stressz negatív hatásai főleg a felnőtteknél jelentkeznek, a gyerekek legfeljebb pozitív stresszt élnek át, mert nagyon várják az ünnepet, számukra fontos ennek varázslatossága, mesevilága. – Emiatt lehet, hogy a kicsik jobban felpörögnek, kevésbé tudnak figyelni – mondta.

A szakember arra figyelmeztetett: bár önmagában feszültségoldó hatású, hogy a cégek leállnak az évnek ebben az időszakában, de vannak olyan személyiségek, akiknek nehézséget jelent megpihenni. – Meg kell tanulnunk leengedni, ez nem egy automatizmus – vélte. Szerinte ehhez tudatosan kell hozzáállnunk, alakítsunk ki valamilyen jó szokást, például egyezzünk meg saját magunkkal, hogy nem nyitjuk meg az e-maileket. Segítenek az ilyenkor szokásos tevékenységek is az ellazulásban: legyünk azokkal, akiket szeretünk, például társasjátékozzunk, süssünk-főzzünk. Utóbbi esetén persze fontos, hogy ne csak egy családtag süssön vagy főzzön reggeltől estig, hanem ez egy közös tevékenység legyen. – Sokat segít, ha a családoknak vannak közös tradíciói, rituáléi, ezek a gyerekeknek életre szóló élményeket és köteléket jelentenek. A várakozás izgalma éppen a rítusokban gyökerezik – mondta.

A karácsonykor szokásos ajándékozás kapcsán a szakpszichológus úgy fogalmazott: nem az a lényeg, hogy egy ajándék minél nagyobb és drágább legyen, a megajándékozott úgyis a befektetett időt és energiát fogja értékelni. Ha a környezettudatosság jegyében nem csomagoljuk be az ajándékokat, vagy éppen egyáltalán nem is szeretnénk ajándékozni, akkor fontos, hogy erről egyeztessünk előzetesen családtagjainkkal, és ezek a döntések közös megegyezésen alapuljanak. Ami a gyerekeknek való ajándékokat illeti, lehet, hogy a kicsik olyan apróságnak örülnek, ami a felnőttek ízlésével kevésbé találkozik. – Érdemes átlépni azon, hogy mi mit gondolunk például a haszontalan játékokról, ha az örömet szerez a gyerekeknek – tette hozzá.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/50. számában jelent meg december 9-én.