Minden eddiginél többen szegték meg a kijárási korlátozást az elmúlt napon

Minden eddiginél többen szegték meg a kijárási korlátozást az elmúlt napon

Lakatos Tibor az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 26-án.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába kérdeztük, nem válaszolt az operatív törzs a szokásos napi tájékoztatóján arra, hogy zajlik-e vizsgálat a Szent Imre Szent Imre kórházban az intézményen belüli járvány miatt. A Magyar Hang szombaton számolt be arról, hogy közel száz fekvőbetegénél mutatták ki a kórt és negyven dolgozó tesztje is pozitív lett.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője kezdte a tájékoztatót azzal, hogy a jó idő beálltával sokan megszegték a kijárási korlátozást. Minden eddiginél több, 1905 intézkedést hajtottak végre a rendőrök. – Bár a vírus lassabban terjed, mind gondoltunk, akkor sem lehetünk felelőtlenek – mondta.

Security Check Required

Müller Cecília ismertette, hogy már 2500 fertőzöttet tartanak nyilván, az elmúlt 24 órában pedig 10 ember hunyt el. Ezzel már 272 áldozata van a koronavírusnak, míg 485-re emelkedett a gyógyultak száma. 927 ember van kórházban, közülük 56-an lélegeztetőgépen. Az országos tiszti főorvos szerint továbbra sikerül laposan tartani a járványgörbét, noha emelkednek a számok, a védekezés érdekében hozott szabályokkal kontroll alatt lehet tartani a járványt.

Továbbra is a főváros és Pest megy érintett a leginkább: 1274 fertőzött van Budapesten, 350 pedig Pest megyében. Az összes fertőzött 57 százaléka nő, 43 százaléka férfi. A 272 elhunytból ketten is voltak, akik 30-39 év közöttiek.

Müller Cecília ezúttal is adott tanácsokat: „a vasárnap az legyen vasárnap”. Kapcsoljuk ki kicsit a televíziót, legyenek „vírusmentes percek”. A közös testmozgást is jónak nevezte, ahogyan azt is ajánlotta, hogy „szakítsunk magunknak egy kis énidőt”.

Az újságírói kérdésekre adott válaszok:

  • A járvány terjedését és az egészségügyi ellátórendszer tartalékkapacitását, valamint a környező országok intézkedéseit kell alapul venni ahhoz, milyen enyhítések lehetnek május 4-e után.
  • Egy embert jellemzően kétszer tesztelnek, amikor a vírus örökítőanyagát kimutató vizsgálatot végzik. Egészségügyi dolgozóknál egy harmadik teszt is lehet.
  • Rémhírterjesztés miatt 70 eljárás indult, ezekből több Budapest vagy egyéb városok lezárásával volt kapcsolatos. Volt olyan híresztelés is, hogy Magyarországon egyáltalán nincs is járvány.
  • Ha valakinek nehéz légzése van, légszomja, nagyon rosszul érzi magát, akkor hívni kell a mentőket. Itthon olyan esetről nincs tudomás, hogy valaki az otthonában halt volna meg a gyors tünetek következtében.
  • Egyelten teszt eredményéből nem lehet következtetéseket levonni. A gyorstesztek megbízhatósága 30 százalék körüli, attól függ, hogy a betegség mely időszakában történt a vizsgálat.
  • A WHO kezdetben azt mondta, hogy 1 fertőzött 2-3 másik embernek adja át a betegséget. Ez azonban a járványügyi intézkedésektől is függ, itthon régóta 1 alatt van ez az úgynevezett reprodukciós ráta.
  • A polgármesterek eddig jól éltek a számukra biztosított felhatalmazással – mondta Lakatos Tibor arra, hogy hétvégenként a települések, kerületek vezetői szigorúbb intézkedéseket is hozhatnak.
  • A túlsúly és az extrém elhízás mindig is többletkockázatnak számított a fertőző betegségeknél, a koronavírus esetében is így van ez. Ezeknél a betegeknél a gyógyítás is nehezített, például a lélegeztetés is bonyolultabb folyamat.
  • Többször felmerült már, hogy módosítsák-e a 65 év felettiek számára a vásárlási időt, de eddig nem tartották indokoltnak a változtatást.
  • Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a betegségen átesett személy a későbbiekben nem kaphatja el újra a fertőzést. Azt tudni, hogy egy-egy ember különböző mértékű ellenanyagot termel, de erre egyelőre megnyugtató válasz nincs.
  • Azt tapasztalják, hogy a járványügyi helyzet lehetővé tesz majd bizonyos enyhítéseket. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem kell számolni további korlátozásokkal.

A Magyar Hang ezúttal is küldött kérdéseket az operatív törzsnek, habár eddig egyetlen alkalommal sem kaptunk válaszokat. Vasárnap – többek között – ezekre voltunk kíváncsiak:

  • Folyik-e hatósági vizsgálat a Szent Imre-kórházban az intézményen belüli járvány miatt?
  • Információink szerint csak az elmúlt napokban két orvos, két ápoló és egy gyógytornász esetében mutatták ki a koronavírust a Szent Imre-kórház dolgozói közül. Mindegyikük a gasztroenterológiai osztályon (is) szolgálatot teljesített. Vannak fertőzött dolgozók az SBO-ról, a sebészetről, a krónikus belgyógyászatról, a B1 és B7 ÁE-ről is.
  • A megfertőződött egészségügyi dolgozók milyen állapotban vannak?
  • Van-e közöttük olyan, aki lélegeztetésre szorul?
  • Van-e olyan, aki meggyógyult?