Mindennapos lehet az üzemanyaghiány a kutaknál

Mindennapos lehet az üzemanyaghiány a kutaknál

Átmeneti üzemanyaghiány a balatonfüredi Shell kúton 2022. augusztus 9-én. (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi hónapokban együtt kellett élni azzal, hogy a benzinkutakon egyes terméktípusokból hiány volt, vagy nem volt elérhető üzemanyag az adott kúton. A következő időszakban már az is komoly eredmény lesz, ha ezen a színvonalon tudjuk tartani az ellátást – idézi a Portfólió Grád Ottónak, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárának az ATV-ben elhangzott szavait.

Szerinte hozzá kell szoknunk ehhez a helyzethez, s bizony lehetséges, hogy egyes töltőállomások teljesen kiürülnek, és nem lesz üzemanyag-ellátás. 

A szakember elmondta, az idei év első felében ötödével nagyobb volt az üzemanyagfogyasztás, mint egy évvel korábban. Ez az ársapkának is köszönhető, mivel a külföldiek Magyarországra jártak át tankolni az olcsó hazai benzinből és dízelből. Ugyanakkor az elmúlt hónap jogszabályváltozásának hatásai még nem voltak érezhetők a fogyasztáson.

Szavai szerint a kisebb kutaknál akár 20 literes korlátozással is lehet találkozni, a nagy hálózatoknál azonban a napi 50 literes limitet várhatóan nem kell majd lejjebb vinni. A Balaton környékén a logisztika jelenti a szűk keresztmetszetet, ezért Grád Ottó arra kéri a tóhoz készülőket, hogy tele tankkal induljanak útnak.