Minek az Erasmus, ha Szamarkandban vagy Moszkvában is lehet tanulni?

Minek az Erasmus, ha Szamarkandban vagy Moszkvában is lehet tanulni?

A Miskolci Egyetem honlapja, hiába keressük rajta a kuratóriumi tagokat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyilvánosság számára még ki sem derült, hogy baj lesz a jövőben az Erasmus-programokkal, de az alapítványi egyetemeken már orosz, valamint üzbég ösztöndíjlehetőségeket reklámoztak a diákjaik számára.

A Miskolci Egyetem hallgatóinak például karácsony előtt pár nappal ajánlottak szamarkandi és moszkvai ösztöndíjlehetőséget. Kíváncsiságból meg akartuk nézni, az egyetem honlapjáról kiderül-e, hogy mely fideszes politikusok vezetik az intézményt, de hiába kerestünk rá a „kuratórium” kifejezésre, az nem hozott eredményt. A Google már többet tud: az Universitas Miskolciensis Alapítvány kuratóriumi elnöke Varga Judit igazságügyi miniszter.

A miskolci diákokhoz az üzbegisztáni lehetőség a Neptun informatikai rendszeren keresztül érkezett. Az üzenetben az alábbi bónuszokkal csábították a szamarkandi „Silk Road” International University of Tourism and Cultural Heritage egyéves mesterpogramjára a magyar diákokat (az intézmény egyébként az ország első olyan egyeteme, ahol angol nyelven folyik az oktatás): retúr repülőjegy turistaosztályon; havi 500 USD értékű ösztöndíj; havi 100 USD értékű kollégiumi lakhatási támogatás; 100 USD értékű utazási támogatás az Üzbegisztán ősi városaiba történő látogatásra, évente két alkalommal.

Az üzbég állami ösztöndíj az üzenet szerint összesen öt magyar hallgató számára teszi lehetővé, hogy 2023-ban kezdjék meg mesterszintű tanulmányaikat – két diákot már most februárban várnak, hárman pedig szeptembertől tanulhatnak Szamarkandban.

A másik decemberi üzenet így szólt: „Platonov Valery, az Orosz Nagykövetség tanácsosa levélben tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztériumot arról, hogy az orosz fél lehetőséget biztosít külföldi állampolgárok számára, hogy különböző szintű és időtartamú programok keretében a szövetségi költségvetés terhére, tehát ösztöndíj alapon, oroszországi egyetemeken tanuljanak. Az orosz nyelv ismerete nem előfeltétele az oroszországi egyetemre való felvételnek. Abban az esetben, ha a felvételiző nem beszél oroszul, lehetősége van arra, hogy egy tanéven keresztül az előkészítő karon a nyelvet tanulja, majd ezután kezdje meg a választott szakirányú képzést. A 2023/24-es tanévben Magyarország számára 44 hely biztosított. Az ösztöndíjas képzésre a felvételi eljárást a budapesti Orosz Kulturális Központ az Oroszországi Föderáció Magyarországi Nagykövetségével együtt bonyolítja le.”

Ez utóbbit eléggé erőltetik: január ötödikén újabb levél érkezett a Neptun adminisztrátorától, amelyben azt közölték a diákokkal, hogy megnyílt a regisztráció lehetősége az education-in-russia.com weboldalon. Az ösztöndíjas képzésre érdeklődőknek február elsejéig kell kitölteni a jelentkezési lapot, majd e hónap végéig várják az orvosi dokumentumok és más szükséges papírok hiteles fordításait.