Miniszterelnökség: Támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések

Miniszterelnökség: Támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések

Jelentősen drágul a gáz (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések – közölte hétfőn este a Miniszterelnökség.

A Gulyás Gergely vezette tárca azt írta, hogy a háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosára emelkedtek. A kormány célja pedig, hogy ebben a helyzetben is a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradhasson, ezért a korábbi 10 ezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után, most a 10 ezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek energiaáremelkedés miatti támogatásáról döntöttek.

A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. A támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről. Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról. Javaslatuk alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter 138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére közel 44 milliárd forint támogatásról döntött.

Korábban egyébként számos polgármester jelezte, hogy rendkívül megnőttek a költségeik, a problémát jelzők között fideszes városvezetők is voltak.

A teljes listát ITT tudja böngészni.