Momentum: 35 évre szervezné ki a hulladékgazdálkodást a kormány

Momentum: 35 évre szervezné ki a hulladékgazdálkodást a kormány

A Zöld Híd hulladékszállító járműve (Fotó: Gödöllő)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az autópályák után a hulladékgazdálkodás is kikerülhet az állam kezéből: a Nemzeti Koncessziós Iroda tegnapi közbeszerzési kiírása szerint ugyanis koncesszort keres a hulladékgazdálkodás ellátására. Az erről szóló felhívást a Momentum vette észre, amelynek alapján 35 évre adnák át a huladékgazdálkodási jogokat a nyertesnek.

Mint közleményükben írják, a jogok mellett ez óriási állami támogatást is jelentene az egyetlen befutó részére. A párt felhívta a figyelmet, hogy a rendszer ellentétes számos EU-s irányelvvel. Pályázati határidőnek 2021. szeptember 9-ét jelölték meg. Vagyis összesen 12 munkanapot adtak egy 35 évre szóló koncessziós pályázatra.

Fekete-Győr András pártelnök a közösségi oldalán azt írta, hogy a kiírás precíz és pontos kiírás feltételeit a MOL-on kívül szerinte egyetlen pályázó sem tudja majd teljesíteni. Hozzátette, szerinte „mindent vinni akarnak a bukás előtt: ahogy az egyetemeinket is olyan alapítványokba szervezték ki, amelyek működését és joggyakorlását több évtizedre biztosították be, most a hulladékgazdálkodási jogokat is maguknak akarják. A lopás, az állami funkciók magánosítása már nem a kivétel – az utolsó évre ez lett a Fidesz politikájának a lényege” – fogalmazott a politikus.

Az állam a mintegy 2000 kilométeres autópálya-hálózatot is 35 évre adná koncesszióba. A koncesszió magában foglalja a a felújítást, üzemeltetést, fenntartást és a bővítést is. Mint arról beszámoltunk, az erről szóló közbeszerzési eljárást júniusban írta ki a Nemzeti Koncessziós Iroda.