Mórahalom polgármestere: Az embercsempészet generálja a migrációs nyomást

Mórahalom polgármestere: Az embercsempészet generálja a migrációs nyomást

Nógrádi Zoltán (Fotó: Nógrádi Zoltán / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Túlzásnak tartja Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP), hogy összeomlott volna a határvédelem, ahogy azt Ásotthalom vezetője, Toroczkai László utódja állítja. Ám Nógrádi elmondása szerint ők is ugyanúgy érzékelik a migráció erősödését. Arról is beszélt, ezúttal nem a korábban tapasztalt spontán migrációs hullámról van szó, a mostanit az embercsempészet okozza.

Összeomlott a határvédelem – írta kedden a közösségi médiában Ásotthalom polgármestere, Papp Renáta (Mi Hazánk). A magyar-szerb határon fekvő kistelepülés vezetője több posztban számolt be a helyzetről az elmúlt napokban. Állítása szerint „Ásotthalmon a lakosságszámmal arányos számú illegális bevándorlótömegek haladnak át hetente!”. A település lakossága a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 4016 fő, vagyis a polgármester szerint napi 5-600 fő, illetve „egy éjszaka alatt több tucatnyi csempész jármű” fordul meg a településen. – Kijelentjük, a határvédelem – az itt teljesítő egységek jelenléte mellett, de – összeomlott – fogalmazott Papp Renáta. Papp egyébként azt követően lett Ásotthalom vezetője, hogy a korábbi  polgármester, Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke lemondott, mert országgyűlési képviselő lett.

„Iszonyatosan erős a nyomás”

– Az túlzás, hogy összeomlott volna a határőrizet – reagált a Magyar Hang megkeresésére a szomszédos Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) – A fizikai határzár felállítása előtt megéltük, hogy naponta ötezren mentek rajtunk keresztül. Remélem, ezt a szintet nem érjük el újra – tette hozzá Nógrádi. A polgármester szerint a Papp Renáta által közölt számok ugyanakkor nagyságrendileg helytállóak lehetnek: elmondása szerint Mórahalmon is napi több száz fő haladhat át. Úgy fogalmazott, a határvadászok és az önkormányzati rendészet „megfeszített erővel próbálja feltartani az áradatot”, ám ő is úgy véli, „iszonyatosan erős a nyomás” a határon.

A polgármester kitért arra is, hogy tapasztalataik szerint átalakult a migráció természete. – Már nem migrációs vonulásról, hanem embercsempészetről beszélünk – mondta. Ugyanis úgy látja, a migrációs nyomás nem érné el a jelenlegi szintet, ha spontán lenne, nem pedig a szervezett embercsempészet generálná, ahogyan az most történik. Szerinte Mórahalmon is nap mint nap megjelennek a csempészautók, és nem csak az ismert, hogy mely gépjárművek végeznek ilyen tevékenységet, hanem például az is, hogy hol vannak a csempészek útvonalán a megállóhelyek. 

Nógrádi kiemelte: az embercsempészet nagyon jövedelmező üzletág, „hozzáértők szerint a drogcsempészetnél is jobb üzlet” az elkövetők számára. Eközben azt is tapasztalják: Mórahalmon visszaesett a más típusú bűncselekmények elkövetése. – Akik hajlamosak arra, hogy megélhetési célból bűncselekményeket kövessenek el, ma már kizárólag embercsempészettel foglalkoznak – mondta.

Több száz embercsempészt engedtünk szabadon

Az elmúlt hetekben gyakoribbá váltak az embercsempészekkel, illetve az általuk elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos, nagyobb figyelmet keltő hírek:

• Szerdán három célzott lövéssel állította meg egy szentendrei körzeti megbízott egy menekülő embercsempész gépjárművét. A menekülő embercsempész ráhúzta a gépkocsit az úton álló egyik rendőrre.
• Augusztusban halálos baleset történt az 55-ös úton, Ásotthalom közelében. Egy szír állampolgárokat szállító mikrobusz lesodródott az útról és felborult, a jármű 19 utasa megsérült, egy ember a helyszínen életét vesztette. Az ügyben embercsempészet miatt indult eljárás a mikrobuszt vezető férfi ellen, aki orosz állampolgár.
• Szintén augusztusban az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán, a 66-os kilométerszelvénynél egy román rendszámú személygépkocsi lesodródott az útról és árokba borult. A járművet egy moldáv állampolgárságú embercsempész vezette, aki hét migránst szállított.

Eközben a magyar állam augusztus 4-éig bezárólag összesen 1385 külföldi állampolgárságú embercsempészt engedett ki a börtönökből. A szabadon bocsátásokat a kormány azzal magyarázta, hogy egy elítélt embercsempész átlagosan csaknem 5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. Bár a szabadlábra helyezett bűnelkövetőknek önként, 72 órán belül, az érkezési ország felé kell elhagynia Magyarországot, a Helsinki Bizottság szakértője szerint sokkal valószínűbb, hogy maradnak a régióban, és folytatják tevékenységüket.
 
A 24.hu adatigényléséből kiderült: az augusztus elejéig elengedett csempészek közül hat embert fogtak el a reintegrációs őrizetről szóló rendelet megszegése miatt. Az érintettek közül hárman 72 órán belül nem hagyták el Magyarország területét, majd utána bűncselekmény elkövetése közben érték őket tetten. További egy személy 72 órán belül követett el bűncselekményt, amiért előállították.