Müller Cecília: A háziorvos által küldött személyek esetében 30 százalékos a pozitivitás

Müller Cecília: A háziorvos által küldött személyek esetében 30 százalékos a pozitivitás

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 órában 432 személlyel szemben intézkedtek a kötelező maszkviselés elmulasztása miatt, ebből több mint 300 közterületen történt, a többi tömegközlekedési eszközön vagy üzletben – közölte az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Kiss Róbert. Az alezredes egyúttal nyomatékosította, a jelenlegi járványügyi korlátozások december 11-ig vannak érvényben, a kedden megjelent kormányrendelet a veszélyhelyzetet hosszabbította meg február 8-ig. Az alezredes szerint jelenleg 35 804 személy van kötelező házi karanténban.

Kiss Róbert azt is közölte, hogy Fejér megyében egy edzőtermet már másodszor ellenőriztek a rendőrök, és most 30 napra be is záratták, miután újra nyitva találták és a jelen lévő 14 emberből csak ketten tudták igazolni azt, hogy versenyszerűen sportolnak. A tájékoztatás szerint hasonlóan járt egy panzió a Somogy megyei Berzencén, amit azért zárattak be 60 napra, mert nem tartották be a járványügyi előírásokat.

– A magyar települések 88 százalékán találtak már igazolt koronavírusos fertőzöttet – ezt már Müller Cecília közölte. Az országos tiszti főorvos arról beszélt, már bárki lehet fertőzött és fertőző. Mint mondta, a 46. hét adatai szerint annak ellenére, hogy Budapest és Pest megye mellett az összes fertőzött jelentős része Győr-Moson-Sopron és Vas megyében található, de például Heves megyében is nagyon megugrott a fertőzöttek száma az előző héthez képest. A legtöbb új koronavírusos személyt az országban november 16-án diagnosztizálták.

Az első újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert jelezte az önkéntes munkát végzők, az egyéni vállalkozók, így például szociális munkások is dolgozhatnak természetesen este 8 után, de rendelkezniük kell a megfelelő igazolással. Az egyéni vállalkozók, ahogy az már többször is elhangzott korábban, maguknak igazolják a munkavégzést, és állítják ki az igazolást.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a jogszabályok értelmében kutyát csak egy személy sétáltathat, egy család vagy házaspárok közösen nem. A szűrőbuszokra vonatkozó kérdésre válaszolva Müller Cecília arról beszélt, hat szűrőbusszal vesz részt a Nemzeti Népegészségügyi Központ a mintavételezésben, és az elmúlt napok eredményei azt mutatják, a háziorvos által küldött személyek esetében 30 százalékos a pozitivitás.