Müller Cecília: Ellenőrizzük az összes idősek otthonát

Müller Cecília: Ellenőrizzük az összes idősek otthonát

Nagy István és Kovács Zoltán az operatív törzs tájékoztatóján 2020. április 14-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs sajtótájékoztatóját Nagy István agrárminiszter nyitotta, aki elmondta: szabad felhasználású hitelekről döntöttek, a szőlő- és bortermelőknél, kisüzemi sörfőzdékben a munkáltatók pedig mentesülnek a közterhek megfizetése alól. A húsvét hétvégéjén 4692 rendőri intézkedést hajtottak végre, ezek többnyire figyelmeztetéssel zárultak, de Somogy megyében egy több tízfős csoporttal akadt gond. Az országos tiszti főorvos már arról beszélt, hogy folyik a vizsgálat a Pesti úti otthon esetében. Kilenc fő lekerült a lélegeztetőgépről, és az intenzívről is hazamehetett, ami nagyon pozitív fejlemény Dr. Müller Cecília közlése szerint. Elrendelte az ország összes idősotthonának ellenőrzését, de a lakóhelyről való kimozdítást nem tartja jó ötletnek, amennyiben azt nem muszáj meglépni.

A húsvéti két napos kihagyás után kedden ismét sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs. A gazdaságvédelmi akcióterv részleteiről már hallhattunk, ma pedig az agráriumról tájékoztatnak, nyitotta a sajtótájékoztatót Kovács Zoltán.

Nagy István a nyilatkozata elején köszönetet mondott a magyar gazdatársadalomnak, amelyik vet és eteti a jószágokat, hogy mikor elmúlik a vész, tudjunk majd aratni. A magyarországi élelmiszer-előállítás az emberek ellátásának egyik legfontosabb pillére, és sokat dolgoztak azon, hogy biztosítsák a termelés feltételeit és a fogyasztókhoz eljutás biztonságát. Személyesen is megismerkedett a tapasztalatokkal, bejárta az üzemeket, pékségeket. Feldolgozták a szakmai szervezetek javaslatait, így állították össze a javaslatcsomagukat.

A hazai beszállítók és a magyar termékek preferálására kérte Nagy István a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi láncokat. Az önkormányzatok a járványügyi szabályok betartása mellett nyissák meg a piacokat. Az agrárminisztérium online platformot indított, ahol az idénymunka-lehetőségeket meg tudják nyitni a most megélhetésüket elvesztők számára is. Itt az eper- és spárgaszezon, a feladatot el kell tudni végezni, mondta Nagy.

Az agráriumot célzottan segítő újabb döntések is születtek. A szabad felhasználású, akár három éves futamidejű agrár-Széchenyi-hitelről döntöttek, ezt ingyenessé tették, és megemelték a felvehető hitel maximumát a jelenleg 100-ról 200 millió forintra. A minisztérium költségvetési forrásaiból jelenleg is nyújtott kamat- és kezességi támogatást száz százalékra emelték. Vállalták a hitelek megkötésével, fenntartásával járó költségek 100 százalékának megtérítését. Az agrár-Széchenyi-kártya esetében az eddigi 18 600 hitelügylet, és az így kihelyezett 200 milliárd forint hitel mutatja, ehhez a járványügyi forráshoz tényleg fontos hozzáférni, jelentette ki.

Döntöttek a hitelekhez nyújtott kezességek díjainak csökkentése érdekében az e díjhoz nyújtott minisztériumi költségvetési díjtámogatás 0,75 százalékra emeléséről. A bor- és szőlőtermelőknél, pálinka-előállítóknál, kisüzemi sörfőzdéknél és a vadgazdálkodási szolgáltatóknál 2020. június végéig a munkáltatók mentesülnek a munkavállalók után a közterhek megfizetése alól. A dísznövényekkel foglalkozókra is kiterjesztik ezeket a könnyítéseket.

A mezőgazdaság folyamatos időjárási és járványügyi kockázatok között működött eddig is, mint Nagy mondta. De a munkát igyekeznek továbbra is elvégezni.

Lakatos Tibor rendőr ezredes kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóját. Összesen 4692 intézkedést hajtottak végre a húsvét hétvégén, továbbra is a figyelmeztetést részesítik előnyben. A polgárőr egyesületek és egyes rendészeti feladatokat ellátó szervezetek is részt vettek a hétvégére bevezetett korlátozások betartatásában. Nagyrészt igazodtak ezekhez az emberek, leszámítva a Balaton déli partján, Somogy megyében néhány több tíz fős csoportosulást, akikkel szemben végül feljelentést tettek. De ezt is csak azok után, hogy a figyelmeztetés ellenére egyik településről a másikra utaztak, és folytatták a gyülekezést. Somogy megyében összesen 69 feljelentés történt.

10 061 figyelmeztetéssel éltek a korlátozási szabályok megszegése miatt.

Az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 14 355, ezek kapcsán 197 681 ellenőrzést hajtottak végre a rendőrök. Mindössze 993 esetben tapasztaltak szabálytalanságot.

Dr. Müller Cecília azzal nyitott, hogy az igazolt fertőzöttek száma ma 1512 fő, 122-en pedig elhunytak a koronavírussal összefüggésben. Ők többnyire idős emberek voltak, de néhányan viszonylag fiatalok – jegyezte meg. Ismét kiemelte, hogy a krónikus megbetegedésben szenvedők vannak a legnagyobb veszélyben az idősek mellett. Sokan a szaglás és ízlelés átmeneti elvesztéséről beszélnek, a súlyosabb nehézlégzés esetében pedig gyakran kórházi kezelés szükséges.

Kilenc fő lekerülhetett a lélegeztetőgépről, ami nagyon jó hír, mondta Müller Cecília. Korábban jellemzően arról beszéltek, hogy akik lélegeztetőre kerülnek, azok életesélyei jellemzően rosszabbodnak. Minden gyógyszer, ami jelenleg a világon a betegség kezelésére használatos, Magyarországon is rendelkezésre áll. 35 800 mintavétel történt eddig. A figyelmet hetek óta azokra az intézményekre koncentrálják, ahol magas kockázatú embertársaink élnek. Főleg idősotthonokról van szó, de más szociális intézményekről is.

A járvány egyelőre felszálló ágban van, a fertőzöttek száma napról napra több, bárki bárhol elkaphatja és tovább is adhatja. Az egyéni védőfelszerelést nagyon nagy figyelemmel kell használni, hívta fel rá a figyelmet Müller Cecília. Fontos, hogy a munkáltató ezt mindig biztosítsa. De járvány idején nyilván segítenie kell az államnak is a többletbeszerzésben. A keddi napon is kiszállítás történik alapellátási ügyeletekhez, háziorvosokhoz.

Ha valaki gyanúsnak minősül koronavírus tekintetében, a háziorvosa dönt továbbra is a vizsgálatról. Ha ő szükségesnek tartja, kötelező ennek elvégzése, ahogy a járványügyi hatóság értesítése szintén. Azt, hogy ki minősül szoros kontaktusnak, a népegészségügyi szakemberek döntik el az eljárás során.

Két negatív vizsgálat elfogadható, és ha ez nem áll rendelkezésre, akkor két hét elkülönített karantén szükséges, ha valaki hazatér a kórházból. Nincs az a teszt a világon, ami bizonyossággal megmondja, hogy valaki ezt a 14 napot biztonságban el tudja tölteni – tette hozzá. Ugyanis két hét a lappangási idő.

A fertőzésen átesők általában védetté válnak, de vannak, akiknek szinte alig termelődik ellenanyag a testében. Tehát semmi nem garantálja a több éves védettséget, mondta az országos tiszti főorvos.

Eddig 204 igazolt fertőzött van a Pesti úti idősek otthonában, közülük tízen elhunytak. A Magyar Honvédség segítségével elkezdődött a fertőtlenítő nagytakarítás, hogy a visszaérkezetteket már tiszta környezetben tudják elhelyezni. Folyamatos orvosi felügyeletről gondoskodni kell, a maradókat pedig külön monitorozni, mondta Müller. Továbbra is zajlik a vizsgálat arról, az intézmény esetében ki hibázott.

A Habony-féle V4 arra volt kíváncsi, leköpik-e a magyar rendőröket, ahogy az ügynökség szerint erre Svédországban akadt példa. Az Operatív Törzs közlése szerint nem.

Müller Cecília a mai naptól elrendelte az ország összes idősotthonának ellenőrzését.

A kórházak nem jelezték, hogy hiányosak lennének a védőfelszerelés-készleteik. A Magyar Nemzet néven megjelenő napilap kíváncsi volt arra is, mikor állítják vissza a népegészségügyi szűrővizsgálatokat. A tiszti főorvos elmondta, akiknek korábban pozitív leleteik lettek, nekik az ellátásuk folytatódik. Újabb szűréseket a járvány lezajlása után terveznek.

Az Origo azt kérdezte, mi volt a legsúlyosabb vétség a kijárási korlátozások megszegése esetében. Két szórakozóhely esetében észlelték, hogy megszegték a szabályokat, az egyiken rendezvényt tartottak. Húsvéti sonkát, tojást és sört árult egy üzlet húsvét alkalmából a pult alól.

Mi lesz az állapotos nőkkel, akiknek most különösen nehéz a helyzetük? Müller Cecília szerint a várandósság állapota jelen tudásunk szerint nem jelent többletkockázatot, viszont mindenképp óvatosnak kell lenni. Ha el kell sietniük valahova, viseljenek maszkot. Nehezebb a kapcsolattartás, de a védőnők és a szülészetek fel vannak készülve. Akadnak olyan szülészetek, akik fertőzött kismamák esetében is tudják, mi a teendő, de ilyen eset eddig nem történt.

Miért van szükség az ágyak 60 százalékának felszabadítására? Müller Cecília szerint mindenre fel kell készülni. Úgy tűnik, a járványgörbét sikerül tartani, de a legrosszabb forgatókönyvre készülnek.

Több európai országban enyhítettek a korlátozásokon, mi lesz Magyarországon? Az RTL Híradó kérdésére azt mondták, az Operatív Törzs hetente készít jelentéseket, hetente értékeli ezeket a kormány és a miniszterelnök, és dönt a kijárási korlátozások jövőjéről.

Tizenkét betegség esetében immunizálunk Magyarországon, a gyerekeknek továbbra is meg kell kapniuk a védőoltásokat. Egy dolog kerül halasztásra, az iskolai kampányoltások köre. A fertőző májgyulladással és méhnyakrákkal szembeni oltásokról van szó.

Miért nem szűrték célzottan az idősotthonok lakóit? – kérdezte az Index. Az a lényeg, hogy a fertőzési forrást valahol elvágják, azt pedig, hogy ki kit szűr, az intézmény orvosa dönti el. Müller Cecília szerint a laboratóriumi vizsgálat szükséges, segítséget nyújt, de nem helyettesíti az izolációt, egyéb járványügyi intézkedéseket.

A HVG kérdezte, hogy mi a kívánatosabb: minél hamarabb essünk túl a tetőzésen, vagy hogy enyhítsük a kórházak terheltségét? Utóbbit választottuk Müller Cecília szerint, így a járvány időtartama szükségszerűen meghosszabbodik. Úgy látja, sokkal kezelhetőbb, jobb módja ez a járvány kezelésének, mert a fertőzések száma kontrollálható.

A Népszava arra volt kíváncsi, miért nem vitték el a Rózsa utcából a betegeket, ha a Pesti útról igen? Utóbbi helyen olyan sok beteg lett, hogy a fertőtlenítő nagytakarítást sem lehetett volna így elvégezni. Alapesetben nem szeretnék a lakókat kimozdítani a lakóhelyükről, de szükséges őket elkülöníteni egymástól, mondta Müller Cecília.

A Magyar Hang – miként eddig minden alkalommal – most is küldött kérdéseket a sajtótájékoztatóra, habár válaszokat eddig egyetlen alkalommal, és ezúttal sem kaptunk sem szóban, sem pedig írásban.